Jair Bolsonaro al Braziliei și-a anunțat candidatura la prezidențiale și cheamă lumea să iasă în stradă

Jair Bolsonaro al Braziliei și-a anunțat candidatura la prezidențiale și cheamă lumea să iasă în stradă

Jair Bolsonaro din Brazilia dorește încă un mandat în fruntea țării, duminică, 24 iulie, lansându-și oficial candidatura la alegerile prezidențiale din toamnă. Discursul oficialului s-a axat pe Dumnezeu, arme și familie. Liderul brazilian și-a îndemnat partizanii să iasă în stradă.

Jair Bolsonaro candidează pentru un nou mandat de președinte

Preşedintele brazilian de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, şi-a anunțat, duminică, noua candidatură la alegerile prezidenţiale din octombrie, în cursul unui miting la Rio de Janeiro. Acesta a criticat din nou Curtea Supremă şi pe adversarul său, favorit în sondaje, Lula da Silva. Dictatorul a făcut apel la populație să-l susțină în stradă, de Ziua Națională (7 septembrie), aşa cum au făcut şi anul trecut cu manifestaţii în care s-au scandat lozinci antidemocratice.

Discurs axat pe Dumnezeu, arme și familie

Bolsonaro a mizat pe un discurs axat pe Dumnezeu, arme și familie, cu scopul de a recupera puterea dominată de principalul său rival, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva. Partidul Liberal (PL) de dreapta l-a nominalizat pe Jair Bolsonaro, duminică, pentru votul din 2 octombrie, în fața unei audiențe de câteva mii pe stadionul Maracanazinho din Rio de Janeiro, o mișcare considerată începutul oficial al candidaturii la prezidențiale, în conformitate cu legea braziliană.

„Vă chem pe toţi să ieşiţi în stradă pentru ultima oară la 7 septembrie”, a declarat acesta pe un ton aprins, criticând Tribunalul Federal Suprem (STF): „Aceşti câţiva surzi în haine negre trebuie să înţeleagă care este vocea poporului”.

„Armata este de partea noastră”, le-a spus el susținătorilor. „Este o armată care nu acceptă corupția și frauda, dar vrea transparență”, a completat oficialul.

Critici la adresa adversarului politic

Jair Bolsonaro a invocat protecția divină, pentru ca „Brazilia să nu cunoască niciodată durerile comunismului”, referindu-se la Luiz Inacio Lula da Silva pe care l-a acuzat, fără să-i pronunţe numele, că vrea să îngrădească libertăţile, dacă revine la putere.

A purtat vestă antiglonţ sub cămaşă

Anunţul candidaturii lui Bolsonaro a fost făcut cu ocazia convenţiei Partidului Liberal (PL) în Rio de Janeiro. Potrivit organizatorilor, 12.000 de fani au urmărit discursul, dar stadionul nu părea plin. Actualul președinte a apărut pe scenă cu o vestă antiglonţ sub cămaşă, deși fusese instalat un important dispozitiv de securitate, inclusiv detectoare de metale. Cu puțin timp înainte de alegerile prezidenţiale din 2018, pe care le-a câştigat, Jair Bolsonaro a fost înjunghiat în stomac. Se afla la un miting electoral.