20 oct. 2022 | 06:30

Îți ridică mașina instant, în România, până acum era imposibil: ce spune Codul Rutier 2022, schimbare pentru toți șoferii

ACTUALITATE
Îți ridică mașina instant, în România, până acum era imposibil: ce spune Codul Rutier 2022, schimbare pentru toți șoferii

Codul Rutier 2022 vine cu schimbări importante pentru șoferii români, mai ales când vine vorba de situația în care îți poate fi ridicată mașina, fără drept de apel. Până acum era imposibil.

O modificare recentă adus la Codul Rutier oferă mai multe drepturi Poliției Rutiere când vine vorba de sancțiuni. Este vorba de o nouă lege adoptată în Camera Deputaților, cu rol de for decizional, pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar de pe trotuar. Până la momentul de față, polițiștii nu-ți puteau ridica mașina decât în situația în care era parcată neregulamentar pe stradă.

Ce se schimbă pentru șoferii români

Nu mai puțin de 232 de voturi pentru, 3 împotrivă și 29 de abțineri s-au înregistrat la această tentativă de modificare a Codului Rutier. Opoziția semnificativă a venit din partea parlamentarilor AUR care au fost de părere că astfel de drepturi acordate polițiștilor deschid calea către abuzuri.

În practică, vorbim de articolul 64 alineatul (1) din OUG nr. 195/2002, în sensul instituirii posibilităţii ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, fiind eliminată condiţia staţionării neregulamentare pe partea carosabilă. În trecut, doar aceasta din urmă reprezinta o situație în care o mașină putea fi ridicată.

„În forma în vigoare a Codului Rutier, această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia”, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de deputatul USR Cătălin Drulă.

Cu această ocazie, deputatul a atras atenția asupra faptului că doar în acest fel se poate veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități și al persoanelor însoțite de copii mici. De cele mai multe ori, mai ales în orașele mari, acești oameni trebuie să meargă pe stradă din cauza autoturismelor parcate pe trotuar. Printr-un apel la poliție, acele mașini pot fi acum ridicate.

„Sunt instituţii care sunt blocate, sunt câteodată cazuri grave când pompierii nu pot să ajungă să stingă un incendiu din cauza acestor maşini parcate ilegal şi, până nu vom adopta acest proiect de lege, Poliţia Rutieră, în interpretarea legii, spune că nu poate să înlăture aceste maşini. Sunt primari de municipii de toate culorile care cer acest proiect”, susține liderul USR.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele