Îți fură datele instant: ce să faci dacă primești un astfel de SMS

ACTUALITATE
Îți fură datele instant: ce să faci dacă primești un astfel de SMS
28 apr. 2022 | 11:59

Dacă primești un astfel de SMS, nu descărca aplicația! Iată ce se poate întâmpla.

În perioada Paștelui, unii români au raportat că au descărcat și instalat o aplicație malițioasă care solicita multiple permisiuni. Aplicația, odată instalată, permitea atacatorilor să-i spioneze și să le extragă date sensibile celor care au descărcat-o, a atenționat miercuri Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), citat de Hotnews.

„În cadrul campaniei cu sms-uri capcană lansate de atacatori în perioada Paștelui, unii utilizatori au raportat către Directorat faptul că după ce au accesat link-ul din mesaj au descarcat și instalat o aplicație malițioasă pentru Android, denumită ‘Voicemail’. Ulterior, această aplicație cerea multiple permisiuni, care, odată acordate, permiteau atacatorilor să spioneze utilizatorul și să extragă date sensibile legate de activitatea lui pe dispozitiv”, a anunțat DNSC pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit HotNews.ro, Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al DNSC a oferit mai multe detalii: „Doi utilizatori ne-au notificat că au descărcat și instalat aplicația Voicemail, care merge doar pe Android, și ulterior când le-a venit mesajul de a acorda niște permisiuni de acces pentru această aplicație, care este un instrument de spionaj, s-au panicat și ambii au făcut procedurile de revenire la setările din fabrică ale dispozitivelor. Ulterior și-au instalat și antivirus”.

Sursa: Hotnews

Mihai Rotariu spune că majoritatea celor care au primit astfel de mesaje și-au dat seama că este un mesaj malițios, astfel că nu au fost afectați: „Am ajuns la două sute de utilizatori care ne-au raportat această campanie, dar majoritatea și-a dat seama că e o păcăleală din greșelile de transcriere a mesajului în limba română”.

Ce să faci dacă ai descărcat aplicația din SMS

Dacă totuși ai instalat și acordat permisiuni multiple unei astfel de aplicații, DNSC recomandă să folosești o soluție de securitate pentru eliminarea acesteia sau să revii la setările din fabrică ale dispozitivului. Desigur, trebuie efectuat și un back-up pe o sursă externă a datelor esențiale pentru tine, ca să nu le pierzi.

DNSC recomandă să evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute, și să acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități. De asemenea, trebuie să verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile și să utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update).

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele