29 dec. 2022 | 16:41

Italia îndeamnă țările UE să testeze călătorii din China de covid. Cum au răspuns statele membre

ULTIMA ORĂ
Italia îndeamnă țările UE să testeze călătorii din China de covid. Cum au răspuns statele membre

Italia a îndemnat joi restul Uniunii Europene să îi urmeze exemplul și să testeze călătorii din China pentru COVID, însă alții au declarat că nu văd deocamdată necesitatea de a face acest lucru sau că așteaptă o poziție comună la nivelul blocului, în mare parte fără frontiere.

Persoanele care vin din China în UE ar trebui testate

Oficialii din domeniul sănătății din UE nu au reușit să cadă de acord asupra unei direcții de acțiune atunci când au purtat discuții dimineața și au declarat că vor continua discuțiile mai târziu.

Aceasta nu a fost prima dată când țările UE au fost divizate în ceea ce privește politicile COVID. La începutul pandemiei, au existat numeroase dezbateri cu privire la măsurile care trebuiau luate și o concurență acerbă pentru achiziționarea de echipamente de siguranță, înainte ca statele membre să se unească și să reușească să plaseze – și să împartă – comenzi comune de vaccinuri.

Italia „se așteaptă și speră” ca UE să impună teste COVID obligatorii pentru toți pasagerii care vin din China, așa cum a făcut Roma, a declarat premierul Giorgia Meloni într-o conferință de presă.

Amploarea epidemiei din China și îndoielile cu privire la datele oficiale au determinat țări precum Statele Unite și Japonia să impună noi reguli de călătorie pentru vizitatorii chinezi, în timp ce Beijingul și-a ridicat restricțiile.

Țările din UE spun pas

În UE, până în prezent, doar Italia a ordonat prelevarea de tampoane cu antigenul COVID-19 pentru toți călătorii care vin din China. Această măsură riscă să nu fie eficientă dacă alte țări din blocul comunitar, unde oamenii călătoresc liber dintr-o țară în alta, nu vor face același lucru, a declarat Meloni.

Principalul aeroport din orașul italian Milano a început să testeze pasagerii care sosesc de la Beijing și Shanghai pe 26 decembrie și a constatat că aproape jumătate dintre ei erau infectați.

Dar mai devreme, joi, Brigitte Autran, șefa comitetului francez de evaluare a riscurilor pentru sănătate COVARS, a declarat: „Din punct de vedere științific, nu există niciun motiv, în acest stadiu, pentru a readuce controalele la frontiere”.

Autran, care consiliază guvernul cu privire la riscurile epidemiologice, a declarat pentru Radio Classique că, pentru moment, situația este sub control și că nu există semne de noi variante îngrijorătoare ale COVID în China.