Istoria ciudată a primului video viral de pe internet: 20 de ani de badday.mpg
Videoclipul cunoscut sub numele de badday.mpg este un fenomen pe internet de mai bine de 20 de ani.
Un bărbat stă la un birou și își tastează frustrat. Câteva secunde mai târziu, „Omul Supărat” ridică tastatura și o folosește pe post de bâtă de baseball ca să lovească ecranul din fața sa, un computer vechi din anii ’90, cu un monitor CRT mare, pe care îl dărâmă de pe birou. Capul unui coleg speriat apare de pe partea cealaltă a cabinei, tocmai la timp pentru a-l vedea pe „Omul Supărat” în timp ce se ridică și îi dă un șut monitorului.
Clipul a început să circule online, mai ales prin e-mail, în 1997. Poreclit „badday.mpg”, este probabil unul dintre primele videoclipuri de pe internet care au devenit virale. Uneori, GIF-uri ale acestuia încă plutesc pe fluxurile Twitter și Facebook. Majoritatea memelor abia au un termen de valabilitate de 20 de minute, darămite 20 de ani.
Dincolo de rezistența sa impresionantă, este, de asemenea, neașteptat de semnificativ ca motor principal al videoclipurilor virale. Într-un clip, poți găsi tot ceea ce este acum standard în gen, ca un film al fraților Lumière pentru era internetului: estetica filmării de supraveghere, durata de rulare de sub 30 de secunde, furia într-un cadru liniștit, distrugerea neîntreruptă a proprietății.
Videoclipul viral al lui Vinny
Vinny Licciardi nu și-a dat seama că a devenit viral până când a auzit că unul dintre colegii săi a văzut un videoclip cu el izbind un computer la televizor. Cu toate că în acel moment nu se numea „viral” – nu exista niciun precedent real pentru acest gen de lucruri. Un videoclip pe care l-a făcut cu colegii săi ajunsese cumva pe MSNBC și mii de oameni îl distribuiau.
La acea vreme, el lucra la o companie de tehnologie din Colorado numită Loronix. Videoclipul a fost filmat la Loronix, iar computerul pe care l-a distrus aparținea companiei, dar el nu era un simplu angajat frustrat. Loronix a fost de fapt un loc distractiv de lucru, genul de start-up tehnologic în care colegii stau până târziu pentru a se juca Quake online prin râvnita linie T1 a companiei.
Dar Loronix dezvolta tehnologia DVR pentru sistemele de camere de securitate și avea nevoie de mostre de filmare pentru a demonstra potențialilor clienți cum funcționează. Așa că Licciardi și șeful său, directorul de tehnologie Peter Jankowski, și-au luat o cameră video analogică și au început să filmeze.
L-au filmat pe Licciardi folosind un bancomat și s-au prefăcut că îl prind jefuind depozitul companiei. Licciardi a decis că vrea să fie un „angajat nemulțumit”, ceea ce i-a dat șefului său o idee. „A fost destul de ad-hoc”, spune Jankowski. „Aveam câteva computere care se stricaseră și monitoare și tastaturi care nu funcționau, așa că practic le-am instalat într-o cabină de pe un birou.”
Jankowski a regizat filmarea, în timp ce Licciardi a distrus un monitor spart și o carcasă de calculator goală. A fost nevoie de două încercări. „Prima ieșire, oamenii râdeau atât de tare încât a trebuit să facem o a doua,” spune Licciardi.
Au convertit videoclipul în MPEG-1, astfel încât să funcționeze cel mai bine pe Windows Media Player și să ajungă la cel mai mare număr de oameni.
„Rezoluție grozavă—352 x 240”, adaugă Jankowski, râzând. L-au pus pe CD-uri promoționale și l-au împărțit la expoziții cu o broșură a companiei; apoi au uitat de el.
În anul următor, badday.mpg a început să circule prin diverse companii. Fișierul mare a cauzat unele probleme. „Loronix primea apeluri de la aceste companii care spuneau: „Hei, știi că acest videoclip al tău este răspândit și prăbușește serverele de e-mail”, spune Licciardi.
Deși nu a fost remarcat pe stradă, Licciardi a experimentat faima parțială bizară a altor vedete de videoclipuri virale. „Călătorisem într-un avion, vorbeam cu tipul de lângă mine și îi spuneam despre videoclipul meu”, spune el. „Și el a spus: „Am văzut asta.” Și tipul din spatele meu spune: „Și eu am văzut asta!” și stewardesa vorbea: „Oh, da, da, da, am văzut asta. !” Este uimitor cât de mulți oameni l-au văzut.”
Conspirația BadDay.mpg
Astăzi, răspândirea badday.mpg pare aproape imposibilă. Nu exista YouTube, nici un spațiu de stocare aproape infinit pentru e-mail și nu exista cu adevărat o infrastructură care să se ocupe cu ușurință de distribuția în masă a conținutului video. Găzduirea unui videoclip costă bani; descărcarea a durat timp. Și după ce îl descărcai trebuia să îl deschizi într-unul dintre puținele playere media, cum ar fi Real Player Plus sau Windows Media Player. Este impresionant că orice conținut din acel moment ar putea deveni viral.
Dar ceva despre badday.mpg a impresionat oamenii. La fel ca majoritatea oamenilor, dezvoltatorul web Benoit Rigaut a văzut pentru prima dată videoclipul în 1998, după ce un prieten i l-a trimis prin e-mail. Atașamentul era o versiune scurtă, de calitate scăzută, a originalului. A fost captivat și a căutat o versiune de calitate superioară. A durat ceva timp pentru a descărca – el estimează 20 minute. „Cu siguranță a fost ceva special în acest videoclip”, își amintește Rigaut. „Un adevărat catarsis pentru experiența informatică mereu frustrantă.”
Așadar, într-un weekend ploios, Rigaut și-a creat un site pentru fani, mai ales pentru a putea partaja fișierul imens fără să arunce în aer căsuțele de e-mail ale prietenilor săi. El lucrase anterior la CERN și încă avea acces deplin la găzduirea sa web: „Am plasat fișierul de 5 MB pe cel mai mare nod de internet din Europa, fără nicio cotă de trafic”.
Site-ul avea aspectul unei pagini vechi Geocities. Fundal negru, artă ASCII, GIF-uri, contoare de vizitatori. Există un link către „badday webring” și un fișier doar audio al videoclipului. În partea de sus există un GIF pentru a oferi vizitatorilor o previzualizare, înainte de a-și lua timp să-l descarce. Rigaut a scris o narațiune despre conspirație, subliniind inconsecvențele lui badday. A inclus imagini de ecran cu cercuri roșii desenate în jurul cablurilor deconectate și zâmbetul bărbatului.
Aproape din întâmplare, site-ul de fals conspirație al lui Rigaut a anticipat estetica teoreticienilor contemporani ai conspirației pe internet. Prim-planurile sale cadru cu cadru și cercurile roșii au fost potențial primul exemplu principal de „Chart Brute” – arta populară conspirativă care a devenit larg răspândită online după 9/11. Dar imaginile site-ului au fost doar rezultatul firesc al unui software de grafică prost. „Mă simt foarte mândru dacă se dovedește că am inventat, sau probabil doar am popularizat, această estetică populară atât de comună în zilele noastre!” spune Rigaut.
Curând, site-ul fanilor videoclipului a început să primească zilnic mii de vizitatori. Datorită paginii lui Rigaut și altor câteva, videoclipul a fost acum mai ușor de partajat. În cele din urmă, a atras atenția mass-media. Apoi, într-o zi, a primit un e-mail de la însuși „Omul Supărat”:
„Data: miercuri, 10 iunie 1998 08:25:59 -0600
De la: Vinny Licciardi
Către: „benoit.rigaut@cern.ch”
Subiect: Zi proastă
Mulțumesc pentru toate site-urile. Voi vedea dacă pot veni cu altceva în viitorul apropiat. Trebuie să mai distrug lucruri.
Mr. Bad Day
Vinny Licciardi”
Au schimbat mesaje. Păreau să intuiască, la un anumit nivel, importanța clipului. „Opt ani mai târziu, ne uitam cu toții la „Evolution of Dance” pe YouTube”, spune Rigaut. „Bănuiesc că acum îmi pare rău că nu am identificat această oportunitate de afaceri.”
Un adevărat hit
Pe măsură ce partajarea video a devenit mai ușoară și mai comună, alții și-au filmat propriile versiuni, iar genul asta de videouri au devenit un lucru.
În următoarele două decenii, „persoană care distruge un obiect într-o locație” a devenit o formulă de încredere pentru crearea de conținut web popular. Subgenul și-a urmat propriile tendințe.
Și prin toate acestea, GIF-urile lui Vinny Licciardi continuă să circule. Faptul că video-ul încă rezonează este o dovadă a sentimentelor noastre culturale mai ample despre tehnologie, în special față de locul de muncă.
„Sunt oarecum uimit că se întâmplă în continuare la fel de mult, dar cred că toată lumea se poate identifica cu acel moment”, spune Licciardi. „Sunt atât de setați de faptul că software-ul nu funcționează sau există o eroare și toată lumea și-a dorit să facă asta la un moment dat în viață.”