Isteria din benzinării nu se lasă doar cu amenzi: am intrat într-un război „informațional”

Isteria din benzinării nu se lasă doar cu amenzi: am intrat într-un război

Situația din urmă cu două zile, când numeroși români au luat cu asalt benzinăriile din țară, dornici să umple orice recipient cu benzină și motorină, a stârnit controale masive pe piață, dar nu numai!

Autoritățile au intrat pe fir și au constatat faptul că aceste persoane sunt victimele dezinformării online, fie că vorbim despre anumite canale media, fie despre persoane care distribuie conținut ce nu e verificat.

Se poate spune că am intrat într-un adevărat război „informațional”, iar autoritățile nu vor să rămână pasive, ci se vor adopta măsuri care să prevină aceste valuri de dezinformare ce fac victime în rândul românilor creduli.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, lansează un avertisment către toată populația, pe care o roagă să fie mai vigilentă, atunci când se informează. Conflictul militar iscat de Rusia în Ucraina favorizează răspândirea de știri false. Cei ce au astfel de intenții profită de panica oamenilor, de impactul emoțional, de situația sensibilă, dramatică și inedită. Oamenii sunt mai vulnerabili și cad mai ușor plasă dezinformării!

Guvernul ia măsuri împotriva dezinformării

Tocmai din acest motiv, nu distribui informații care nu sunt verificabile din cel puțin trei surse și informează-te din surse oficiale, de pe site-urile instituțiilor publice!

„Ca atare urmărim inclusiv aceste aspecte, luăm măsuri pentru a contracara inclusiv aceste forme de război informațional, încercări de a crea instabilitate și de a răspândi nejustificat panica în rândul populației, un motiv în plus să salutăm și să mulțumim mediului de afaceri care astăzi a reacționat și a transmis mesaje clare și coerente privind încrederea în economie.

Așadar informați-vă din surse verificate. Autoritățile statului au acționat în cursul acestei zile pentru a verifica concret în ce context și cât de gravă era această informație care circula în spațiul public și care a provocat toată această complexitate de factori și primele măsuri deja au fost luate.”, a spus Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Și ministrul Energiei e de părere că românii ce au stat miercuri seara la cozi în benzinării sunt victimele fake-news-ului. El susține că s-a creat o isterie în masă, complet nejustificată.

Situația din benzinării trădează, într-adevăr, cât de vulnerabili sunt oamenii în fața informațiilor din mediul online sau chiar tv și cât de puțin educați sunt în a verifica si tranșa adevărul de minciună. Fondul emoțional este, din păcate, un aspect ce favorizează panica, însă trebuie să ne amintim mereu să facem verificări temeinice înainte de a răspândi un zvon și de a ne asigura că informația este corectă, înainte de a o crede!

Citește și: