Investiții într-un mediu cu inflație ridicată: ce am învățat în 2022, cum te pregătești pentru 2023
Inflația ridicată atât în Europa, cât și în SUA, determină băncile centrale să reacționeze prin creșterea ratelor dobânzilor. Însă aceste acțiuni, care au ca scop scăderea consumului pentru a calma creșterea prețurilor, încep să afecteze negativ economiile globale. Dacă adăugăm acest lucru la incertitudinile generate de conflictul dintre Ucraina și Rusia, nu este de mirare că piețele financiare sunt sub presiune.
FMI prognozează o încetinire a creșterii globale de la 6% în 2021 la 3,2% în 2022 și 2,7% în 2023. Acesta este cel mai slab nivel de creștere din 2001 încoace, cu excepția crizei financiare globale și a fazei acute a pandemiei de COVID-19. Țările prezintă evoluții diferite în ceea ce privește PIB-ul. Se estimează că Statele Unite vor avea o creștere de 1,6% în acest an, departe de cea de 5,6% din 2021, și o creștere de 1% în 2023. Zona euro este proiectată să încheie anul acesta cu o creștere de 3,1%, dar să încetinească până la 0,5% în 2023, economiile din Germania și Italia fiind așteptate să scadă. PIB-ul României este prognozat să crească cu 4,8% în acest an și cu 3,1% în 2023.
Inflația globală previzionată va crește de la 4,7% în 2021 la 8,8% în 2022, dar va scădea la 6,5% în 2023 și la 4,1% în 2024. FMI consideră că actuala politică monetară ar trebui să-și mențină cursul pentru a readuce stabilitatea prețurilor, iar politica fiscală ar trebui să urmărească atenuarea presiunilor legate de costul vieții, menținând în același timp o abordare suficient de strictă, aliniată la politica monetară. Acest lucru înseamnă că am putea asista la o continuare a politicilor de creștere a dobânzilor practicate de băncile centrale.
În condițiile în care Fed-ul american a declarat cu fermitate că actuala politică va continua până când inflația se va diminua, piețele se tem că acest lucru va duce la încetinirea economiilor și chiar la recesiune. Ratele mai mari ale dobânzilor descurajează cheltuielile și limitează oportunitățile de creștere. Pentru investitori, inflația “mușcă” din câștiguri iar ratele dobânzilor fac ca finanțarea firmelor din zona “acțiunilor de creștere” să devină mai scumpă, ceea ce crește costurile și prelungește perioada de timp necesară pentru a înregistra profit.
Pentru a face față incertitudinilor și piețelor turbulente, investitorii încearcă să găsească cele mai bune strategii și să ia măsuri pentru a-și proteja investițiile. Cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat a arătat că 66% dintre investitorii români au în portofoliu o variantă de cripto, aproximativ 50% au acțiuni naționale și internaționale, iar 38% investesc în mărfuri fungibile precum petrol, gaze naturale, metale, inclusiv aur, precum și în sectorul alimentar.
În ultimii doi ani am fost martorii ascensiunii acțiunilor din zona de tehnologie și a criptoactivelor, generând randamente uriașe pentru cei care au intrat la timp și au vândut înainte de declinul de la începutul acestui an. Cu toate acestea, categoriile de active cu creștere rapidă și risc ridicat nu au tendința de a reacționa atât de bine la creșterea ratelor dobânzilor. De aceea, ca parte a strategiei lor, mulți investitori iau în considerare reducerea alocării acestora în portofoliu, astfel încât, pe măsură ce dobânzile cresc, să nu simtă atât de acut lovitura financiară dacă prețurile scad. Sondajul eToro Retail Investors Beat arată, de asemenea, că investitorii români plănuiesc să își reducă marginal alocările de cripto active, dar intenționează să investească mai mult în acțiuni și mărfuri.
O altă strategie posibilă este investiția în acțiuni defensive. Ratele mai mari ale dobânzilor nu echivalează cu o scădere pentru întreaga piață, astfel că unele acțiuni, adesea descrise ca active „defensive”, prosperă adesea într-un mediu financiar mai prudent. Acestea sunt, de obicei, companii care vor avea de câștigat – cum ar fi băncile, companiile imobiliare sau utilitățile. Oamenii vor avea întotdeauna nevoie de bănci, de un loc unde să locuiască sau de gaz, electricitate și internet, ceea ce le face să fie un pariu mai sigur în perioade economice mai puțin favorabile. Investitorii ar putea lua în considerare creșterea alocărilor în astfel de sectoare, dar poate ar trebui să analizeze și zonele geografice implicate. În prezent, unele bănci din Europa prezintă riscuri diferite față de cele din SUA, de exemplu. O analiză a acestor riscuri poate arăta dacă investiția într-o anumită regiune este în concordanță cu principiile de gestionare a riscurilor ale investitorului.
Întrucât ratele ridicate ale dobânzilor fac creditul mai scump, investitorii sunt mai atenți la companiile stabile, profitabile, cu fluxuri de numerar puternice și care plătesc dividende. Trecerea la investiții axate pe dividende nu este pentru toată lumea. Cu toate acestea, generarea unui randament lunar, trimestrial sau anual poate fi utilă pentru a vă menține investițiile în creștere în timp ce piețele stagnează. Dividendele pot fi reinvestite cu ușurință, contribuind la creșterea pasivă a valorii deținerilor dumneavoastră prin simplul fapt că aveți investiții. Există un alt beneficiu suplimentar, deoarece statisticile arată că societățile care plătesc dividende par a fi mai puțin volatile, oferind astfel stabilitate portofoliului investitorului. De asemenea, în recesiune, aceste tipuri de acțiuni pot fi mai puțin susceptibile la falimente.
Atunci când piețele sunt volatile, nu este neobișnuit ca investitorii să se îndrepte către active care să-i protejeze împotriva inflației, cum ar fi aurul. În timp ce aceste active se comportă bine într-un mediu cu inflație ridicată și rate scăzute ale dobânzii, ele tind să nu mai performeze odată ce ratele încep să crească. Una dintre problemele cu care se confruntă aurul este faptul că nu generează randament. Având în vedere că ratele dobânzilor vor crește din nou în perioada următoare, investitorii ar putea dori să se gândească la alte active.
Probabil, acțiunile sunt cel mai sigur pariu, dar poate că pentru investitorii mai aventuroși, portofoliile de obligațiuni care ajung la scadență la date diferite sunt altă modalitate de a profita de ratele mai mari ale dobânzilor. La fel ca un cont de economii, obligațiunile sunt emise pentru o anumită perioadă de timp și apoi ajung la maturitate, oferind beneficiul unui anumit număr de luni la o rată fixă a dobânzii. Dar investitorii trebuie să se fie precauți, deoarece nu toate obligațiunile prezintă aceleași riscuri, și trebuie să facă propria analiză.
Indiferent de turbulențele la care am putea asista în viitorul apropiat, istoria ne arată că viitoarele piețe bull sunt construite pe piețe bear. De la Marea Depresiune din 1929, în medie piețele bear au înregistrat o scădere de 38% și au fost urmate de piețe bull care au înregistrat în medie o creștere de 178%.
Comentariu de Bogdan Maioreanu, analyst eToro pentru România – are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.
eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.