27 ian. 2022 | 11:22

Intrăm iar în recesiune, ca în 2008? Ce ar trebui să afle românii, acum

ACTUALITATE
Intrăm iar în recesiune, ca în 2008? Ce ar trebui să afle românii, acum

2022 are șanse fi anul în care țara noastră ar putea intra din nou în recesiune sau poate chiar într-o criză economică de proporții. Dacă ascultăm declarațiile făcute de oamenii politici de la cel mai înalt nivel, avem toate motivele să credem în acest scenariu. Totuși, intre ei există contradicții pe această temă, dar românii trebuie să afle toate variantele care sunt „pe masă” în acest moment.

Pentru început, din declarațiile liderului PNL, Florin Cîțu, înțelegem că scenariul recesiunii este unul cât se poate de plauzibil. Acesta se declară îngrijorat, atunci când analizează cifrele înregistrate de economia României.

“Sunt îngrijorat, am avut câteva discuții cu Instituții internaționale, sunt îngrijorat de perspectiva negativă care rămâne. Anul trecut am reușit să avem două Agenții de Rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu știu dacă mai putem și anul acesta, vom vedea ce se va întâmpla. Sunt îngrijorat pentru că eu nu vreau să ajungem, în două, trei luni de zile, la mâna Instituțiilor internaționale, să ne finanțeze. Atunci, acesta ar fi un regres puternic pentru România.

Vă dați seama, dobânzi mai mari înseamnă și rate mai mari pentru oameni la bancă, deci aceasta este îngrijorarea în acest moment”, a declarat Florin Cîțu.

Există opinii și opinii

În schimb, actualul ministru al Finanțelor, nu îi împărțășește opinia. El se declară mult mai optimist în privința evoluției economiei naționale și exclude vehement varianta de a intra în recesiune, dar și posibilitatea ca România să se împrumute de la Fondul Monetar Internațional, pentru a ieși din ipoteticul impas economic.

„Lupta împotriva inflației se face pe mai multe fronturi. Pe de o parte reduci deficitele și în primul rând elimini riscul de derapaj.

Pe de altă parte trebuie să acționezi asupra cauzelor inflației și cauzele asupra inflației sunt prețurile la energie, drept pentru care luna viitoare venim cu o serie de soluții, noi le avem, o să le discutăm și politic, care vor duce la stoparea creșterii prețurilor la energie, dacă nu diminuarea lor.

Să vedem ce face Ministerul Energiei cu tot lanțul de industrie energetică. Ne preocupă să salvăm oamenii și economia. Am prins în bugetele Ministerelor Energiei și Ministerului Muncii bani pentru compensarea, în sensul de decontarea facturilor furnizorilor. Până acum nu s-a decontat un leu. Nu întrebați Ministerul Fianțelor de ce Ministerul Energiei nu a făcut aceste deconturi. Este la Ministerul Energiei această problemă. Ce a ținut de Ministerul Finanțelor sau de Parlament, de politica fiscal bugetară am făcut, banii sunt acolo”, a spus ministrul Finanțelor.