14 apr. 2022 | 11:55

Intervențiile chirurgicale de la distanță sunt acum posibile: cum îi ajută un simplu joystick pe medici

ACTUALITATE
Intervențiile chirurgicale de la distanță sunt acum posibile: cum îi ajută un simplu joystick pe medici

Inginerii MIT au dezvoltat un sistem telerobotic pentru a ajuta chirurgii să trateze rapid și de la distanță pacienții care se confruntă cu un accident vascular cerebral sau cu un anevrism, spre exemplu.

Cu un joystick modificat, chirurgii dintr-un spital pot controla un braț robotizat într-o altă locație, pentru a opera în siguranță un pacient.

Sistemul robotizat, al cărui mișcare este controlată prin magneți, este conceput pentru a asista de la distanță intervenția endovasculară, o procedură efectuată în situații de urgență, pentru a trata accidentele vasculare cerebrale cauzate de un cheag de sânge. Astfel de intervenții necesită, în mod normal, ca un chirurg care să ghideze manual un fir subțire către cheag, unde poate elimina fizic blocajul sau poate administra medicamente pentru a-l sparge.

Operațiile efectuate de la distanță ar putea salva vieți: noua tehnologie tinde să schimbe tot ce știam despre medicină

Echipa MIT preconizează că sistemul robotic ar putea fi instalat în spitale mai mici și ghidat de la distanță de chirurgi instruiți în centre medicale cu renume. Sistemul include un braț robotic, cu un magnet atașat la încheietura brațului. Cu ajutorul unui joystick și a unui ecran care furnizează imagini live, medicul poate regla orientarea magnetului și poate manipula brațul pentru a ghida un fir magnetic moale și subțire prin artere și vase.

„În loc ca un pacient să fie transportat dintr-o zonă rurală într-un oraș mare, el ar putea merge la un spital local unde asistentele ar putea instala acest sistem. Un neurochirurg dintr-un centru medical important ar putea urmări imagini în direct ale pacientului și ar putea folosi robotul pentru a opera. Acesta este visul nostru pentru viitor”, a declarat Xuanhe Zhao, profesor în inginerie mecanică, la MIT.

Dacă noua tehnologie se va dovedi a fi eficientă, ea ar putea contribui la salvarea multor vieți. Iată că îmbinarea medicinei cu tehnologia aduce, totuși, beneficii umanității, în ciuda tuturor teoriilor care circulă „dezlegate” în mediul online.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele