Inițiativa CNAS de care trebuie să știe toți românii: statul român te vrea sănătos și este gata să te amendeze pentru asta
În democrațiile dezvoltate, în vest, unul dintre motivele pentru care funcționează sistemele medicale are legătură și cu programe de prevenție foarte bine puse la punct. Spre deosebire de România, oamenii ajung la spital nu doar ”pe ultima sută de metri”, ci și pentru a vedea dacă este ceva în neregulă.
CNAS speră să introducă un program de prevenție la scară largă și în România, iar cei care nu vor lua parte la el, adică nu vor merge la medic pentru analize regulate, vor fi sancționați financiar. Nu de alta, dar pun bețe în roate sistemului medical din țara noastră, prin cheltuieli care pot fi evitate sau reduse.
Ce spune proiectul CNAS pentru toți românii
Din 2023, persoanele care nu merg la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenție stabilite în contractul-cadru referitor la acordarea asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale ar putea fi sancționați. Cel puțin acesta este planul, la ora actuală, al președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
“De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. (…) Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a declarat, mai exact, Adela Cojan, președinta CNAS, citată de agerpres.ro.
Printre principalele argumente ale acestei inițiative se numără responsabilizarea populației în legătură cu propria sănătate și, implicit, reducerea cheltuielilor statului cu tratarea unor boli care, prin prevenție și monitorizare, ar putea fi tratate mai rapid, într-o fază incipientă, de multe ori și fără spitalizare.
Ideea este departe de a fi una nouă sau originală. “Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023”, a insistat oficialul CNAS.
Dacă este prima oară când auzi de serviciile de prevenție a bolilor, merită să ai în vedere că au acestea au apărut odată cu contractul-cadru pentru serviciile medicale apărut în 2021 – 2022 și include:
- consultații preventive pentru copii și tineri (0-18 ani);
- consultații în vederea monitorizării evoluției sarcinii și lăuziei;
- consultații preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic (fără semne de boală);
- supraveghere și depistare de boli cu potențial endemo-epidemic;
- consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familială.