Industria filmului, în continuă schimbare: când va avea loc primul festival de film dedicat inteligenței artificiale

Industria filmului, în continuă schimbare: când va avea loc primul festival de film dedicat inteligenței artificiale

Una dintre companiile din spatele sistemului AI text-to-image, Stable Diffusion, va găzdui un festival de film exclusiv dedicat scurtmetrajelor realizate de inteligența artificială.

Organizatorii Festivalului de film AI acceptă filme cu o durată de rulare cuprinsă între unu și 10 minute, care fie includ conținut generat de AI, fie au fost combinate cu tehnici de editare bazate pe inteligența artificială.

Potrivit Fast Company, Runway dă asigurări că niciun creator nu va fi penalizat dacă va folosi instrumente AI de la alte companii.

Împreună cu generarea text-to-image, ei pot folosi tehnici precum eliminarea fundalului, interpolarea cadrelor și urmărirea mișcării.

„Cred că ne îndreptăm către un viitor în care o mare parte din conținutul, divertismentul și mass-media pe care le vezi online vor fi generate”, a spus cofondatorul și CEO-ul Runway, Cristóbal Valenzuela.

Inteligența artificială ar putea ajuta industria filmului, susțin organizatorii acestui festival

În timp ce mulți oameni se declară îngrijorați de faptul că un asemenea conținut, generat de inteligența artificială, ar putea înlocui creatorii umani, Cristóbal Valenzuela sugerează că astfel de instrumente pot fi folosite în scopuri benefice, care să le ușureze cineaștilor munca.

„Ceea ce este cu adevărat încântător este modul în care inteligența artificială deschide cu adevărat ușile oamenilor netehnici și creatorilor, în general”, a mai spus el.

Festivalul de film AI este programat să aibă loc în februarie, online, dar și fizic, la New York. Toți cei interesați își pot depune lucrările până în data de 15 ianuarie 2023.

Ce-i drept, acest lucru nu le oferă creatorilor prea mult timp ca să vină cu ceva concret, însă inteligența arficială le-ar putea da o mână de ajutor, în acest sens.

Juriul, format din Valenzuela și Holly Herndon, va evalua filmele pe baza originalității, coeziunii narative, a calității compoziției și a tehnicilor AI care au fost folosite.

Premiul cel mare va consta în suma de 10.000 de dolari, însă premii substanțiale vor putea fi obținute și de primii cinci clasați.