Independența energetică ne va costa scump: suma colosală ce trebuie investită de noi toți, de fapt
Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, a ieșit la iveală dependența statelor europene de importurile rusești de energie. Acum, mai imperios ca niciodată în istoria recentă, țările trebuie să ia măsuri ferme și să își crească capacitățile interne de producție energetice, pentru a scăpa de dependența de Moscova. Doar că acest lucru nu se poate realiza nici peste noapte, nici fără costuri.
E nevoie de investiții masive în strategii energetice, pentru a putea să evităm o criză poate și mai gravă decât în prezent.
1.300 miliarde de dolari trebuie investiți în timp scurt
Conform calculelor făcute de banca americană JPMorgan, omenirea trebuie să bage adânc mâna în buzunar. Ar fi vorba despre 1.300 de miliarde de dolari ce trebuie pompați în energie până în anul 2030, pentru a creşte producţia şi infrastructura pentru toate tipurilor de energie. Banca se referă, astfel, la surse de energie regenerabile şi până la petrol şi gaze naturale.
Această mișcare trebuie făcută pentru a ne pune la adăpost în fața unui moment de cumpănă pe care l-am putea trăi pe piețele de energie.
„Principala noastră concluzie este că în 2030 creşterea cererii de energie va depăşi creşterea ofertei cu circa 20%, pe baza tendinţelor actuale, stimulată în principal de economiile emergente şi eforturile lor de a-şi ridica cetăţenii din sărăcie”, susţin analiştii JP Morgan, Marko Kolanovic şi Christyan Malek.
„Nu toate tipurile de energie sunt egale, şi în cea mai mare parte a orizontului de prognoză, diferitele surse de energie nu sunt complet substituirile, de exemplu panourile fotovoltaice nu pot înlocui petrolul, de care este nevoie de exemplu în producţia de petrochimice”, se arată în raportul elaborat de analiştii de la JP Morgan.
Este, totuși, cale lungă de la idee, la plan și la fapte. Aceste investiții nu pot fi făcute peste noapte și nici nu vor da rezultatele scontate brusc. Tocmai de aceea, specialiștii spun că, momentan, trebuie să rămânem fideli resurselor de care dispunem în acest moment.
„Până când nu vor fi disponibile tehnologii sigure, curate şi accesibile, lumea va fi nevoită să lucreze cu toate actualele surse de energie, atât fosile cât şi non-fosile, precum şi cu dezavantajele lor”, susţin analiştii de la JP Morgan.