12 ian. 2022 | 11:15

Încălzirea cu energie electrică, cea mai proastă idee: ”Ar costa curentul cât nu face casa”

ACTUALITATE
Încălzirea cu energie electrică, cea mai proastă idee: ”Ar costa curentul cât nu face casa”

Când vine vorba de mecanismele de încălzire pe timp de iarnă ale poporului român, cea cu lemne ocupă un loc fruntaș din cauza dominației din mediul rural. Pe de altă parte, se încearcă promovarea cu energie electrică, ca fiind mai verde și cu un impact mai mic asupra mediului înconjurător. În mod real, costurile din spate sunt dezastruoase.

Deși în zece sau douăzeci de ani s-ar putea schimba situația, la ora actuală, România nu este pregătită să treacă la un sistem de încălzire bazat pe energie electrică. Nu rentează. Este adevărat că ar fi drăguț ca autoritățile să încurajeze această tranziție cu o serie de practici, dar până când acele practici vor ajunge în mediul rural ar dura alte câteva zeci de ani. Pe marginea acestui subiect, a făcut câteva mențiuni importante Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Încălzirea din România, mai mult cu lemne

Atâta timp cât mediul rural din România rămâne cu 100 de ani în urma restului țării, este improbabil ca lemnul să poată fi scos din balanța energetică a țării, după cum a explicat ministrul Mediului.

„Pentru mediu ar fi un lucru bun (trecerea la încălzirea electrică – n.r.), dar suntem conștienți că pentru aceasta ar fi nevoie de dezvoltarea rețelelor, dezvoltare care o să necesite investiții uriașe și timp, de ordinul zecilor de ani probabil, pentru că sistemul actual nu a fost gândit pentru așa ceva”, a explicat Tanczos Barna.

Oficialul a atras atenția asupra faptului că România s-a bazat, pur și simplu, prea mult pe cărbune și gaz, din 1990 a început ”această libertate deplină”, în care fiecare face ce dorește, iar opțiunile au variat dintr-o regiune în alta în țări, de la rural la urban. Dacă vrei, te debranșezi, îți pui centrală individuală, dacă te încântă mai mult optezi pentru încălzirea cu lemne, pe cărbune sau pe gaz. ”Toată lumea a făcut ce a putut, nu ce a vrut neapărat, pentru că opțiunile sunt relativ limitate”, a adăugat ministrul.

În teorie, există soluții deștepte de încălzire în 2021. Pompele de căldură fac minuni, dar sunt extrem de scumpe și complicate. Pe de altă parte, această tehnologie se dezvoltă cu o viteză uriașă și vin din urmă pompele de căldură eficiente, ieftine și, cu siguranță, vor reprezenta o opțiune bună pe viitor. Primul impediment pentru adopția la scară largă a oricărei soluții bazate pe curent, mai ales în mediul rural, este însă prețul. „Dacă am începe să încălzim cu energie electrică o casă de 100 de metri pătrați la țară, ar costa curentul cât nu face casa, deci în momentul de față nu e o opțiune”, a punctat oficialul.

Momentan, românii rămân la lemne de foc, deși sunt foarte multe probleme logistice și pe această zonă. „Lemnul de foc rămâne o sursă de încălzire la țară și este absolut normal”, a declarat Tanczos. „Trebuie să lucrăm la eficientizarea acestor sisteme individuale de încălzire pe lemne și să lucrăm la asigurarea lemnului de foc, pentru că sunt deja și acolo, pe piață, câteva probleme – a crescut foarte mult prețul lemnului, din anumite zone dispare lemnul de foc, pentru că este absorbit de unitățile de procesare care fac peleți sau diverse alte produse din lemn de foc”, a concluzionat el, într-o intervenție la Digi24.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele