Încă un motiv pentru care statul îți dă bani: n-ai nevoie de firmă, primești ajutor direct „pe persoană fizică”
Se schimbă legea în România și apar posibilități de a obține bani de la stat și ca persoană fizică, pentru înființarea de perdele forestiere pe terenurile pe care le ai în proprietate.
Măsura este cuprinsă într-o ordonanță simplă lansată săptămâna aceasta, dar care se aplică de sâmbătă, 3 septembrie 2022.
Noutatea constă în faptul că nu doar firmele vor mai primi fonduri de la stat ca să înființeze perdele forestiere pe terenuri, ci și persoanele fizice. Practic, nu mai e nevoie să fii o entitate juridică pentru a pune mâna pe acești bani, trebuie doar să ai în proprietatea ta terenuri pentru astfel de amplasamente.
Important de reținut este că actul normativ la care facem referire prevede foarte clar faptul că perdelele forestiere de protecție a terenurilor agricole se înființează în zonele din Câmpia Română, Câmpia Tisei, Câmpia Transilvaniei, Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, afectate frecvent de fenomene de secetă.
Un alt aspect ce merită menționat este că amplasarea se face pe bază de documentații tehnice, realizate pe baza studiilor de fundamentare, de regulă în rețele rectangulare, în mod eșalonat, în ordinea urgențelor, prioritate având terenurile situate în zonele cele mai aride, la propunerea autorității publice centrale pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Banii care-ți intră-n buzunar vin direct de la bugetul de stat, nu e doar o promisiune, legea s-a adoptat
„Finanțarea obiectivelor de investiții aferente Sistemului național al perdelelor forestiere de protecție se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, din fonduri externe nerambursabile și din Fondul de mediu”, transmit oficialii de la Palatul Victoria.
Atenție, la solicitarea proprietarilor de perdele forestiere de protecție, ocolul silvic nominalizat pe teritoriul administrativ al localității pe care sunt amplasate acestea va asigura paza și gospodărirea vegetației forestiere respective, pe bază de contracte de prestări servicii încheiate cu solicitanții.
Ministrul Mediului explică, pe înțelesul nostru, al tuturor, ce aduce nou actuala lege.
“Până acum, prin lege, se finanțau strict perdelele de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale. Odată cu modificările de astăzi vor putea fi finanțate toate tipurile de perdele forestiere. Avem mare nevoie de astfel de perdele de protecție, atât în jurul localităților, cât și a câmpurilor și a cursurilor de apă, mai cu seamă că schimbările climatice se manifestă tot mai violent.
Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunitățile de efectele furtunilor puternice, dar ele protejează și solul împotriva eroziunii, îmbunătățesc și bilanțul hidric, purifică aerul din orașe și ajută la îmbunătățirea factorilor climatici. Dincolo de finanțare, am mai făcut o modificare importantă prin care toți proprietarii români de terenuri vor putea înființa, pe aceste suprafețe, perdele forestiere de protecție, beneficiind inclusiv de finanțare”, a declarat miercuri ministrul Barna Tánczos.