13 apr. 2022 | 19:51

Încă o lovitură de la Putin, pentru buzunarele noastre: la aceste cheltuieli nu se gândise nimeni până acum

ACTUALITATE
Încă o lovitură de la Putin, pentru buzunarele noastre: la aceste cheltuieli nu se gândise nimeni până acum

Pe măsură ce zilele și săptămânile trec, iar conflictul din Ucraina nu dă semne că s-ar apropia de final, observăm impactul tot mai extins al acestui tragic eveniment, cu precădere în sfera economică.

De când Rusia a invadat Ucraina, am asistat cu toții la consecințe financiare dintre cele mai neplăcute.

Piețele de capital sunt în continuare marcate de instabilitate, apar scumpiri peste scumpiri la aproape toate bunurile și serviciile de strictă necesitate, dar și presiuni uriașe pe lanțurile internaționale de aprovizionare. Inflația a luat avânt din Europa până în Statele Unite, însă efectele negative ale războiului nu se opresc aici.

Apar cheltuieli pe care nimeni nu le anticipase înainte

Conform lui John-David Lovelock, vice-președinte analist al Gartner, războiul din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra cheltuielilor din zona IT, la nivelul întregii lumi.

Acestea sunt estimate să crească în acest an cu 4% față de 2021, la 4.400 de miliarde de dolari, potrivit specialistului.

„Liderii de companii anticipează că vor avea capacitatea financiară și organizațională de a investi în tehnologii cheie pe parcursul acestui an și al anului viitor”, a declarat Lovelock.

Deja, cheltuieli mari erau de așteptat, pe fondul crizei sanitare globale, însă războiul a contribuit la creșterea acestora, într-o manieră deloc demnă de neglijat.

„Unele cheltuieli IT au fost în așteptare la începutul anului 2022 din cauza variantei Omicron și a valurilor ulterioare, dar se așteaptă ca acestea să se deblocheze pe termen scurt”, a mai spus expertul.

Acesta mai susține că organizațiile care își mențin atenția asupra semnalelor cheie de pe piață, cum ar fi trecerea de la afacerile analogice la cele digitale și cumpărarea de IT la construirea acestora, precum și negocierea cu partenerii lor furnizori pentru a-și asuma riscurile în curs de desfășurare, se vor descurca mai bine pe termen lung. În acest moment, doar cele mai fragile companii vor fi forțate să se orienteze către o abordare de reducere a costurilor în 2022 și după această dată.