În România va fi ca în străinătate: magazinele, forțate de lege să ofere mâncarea gratis, în anumite condiții
Risipa alimentară este o problemă acută, la nivel global. În timp ce există regiuni în lume unde foametea este la ordinea zilei, în Occident se aruncă cantități uriașe de mâncare, în fiecare an.
„Cea mai mare risipă alimentară este generată de gospodării, fiind urmate de comercianții și operatorii din industria ospitalității (HoReCa). Un studiu publicat recent de Organizația Națiunilor Unite (ONU) arată că 17% din totalul hranei produse la nivel mondial ajunge la gunoi. Pentru România, în lipsa studiilor locale, reprezentanții ONU au folosit date estimative în studiul menționat, din care a rezultat că, în fiecare an, românii aruncă la gunoi aproximativ 1,35 milioane de tone de hrană. Este vorba doar de risipa din gospodării, pentru deșeurile alimentare rezultate din comerț sau HoReCa nefiind suficiente date disponibile.
Cu aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor care ajung anual la pubelă, țara noastră se situează la jumătatea clasamentului european în ceea ce privește cantitatea de alimente aruncate, conform studiului ONU. Cehia și Slovacia înregistrează o cifră identică, Bulgaria are un indicator de 68 de kg per cap de locuitor, în timp ce Republica Moldova sau Ucraina au câte 76 de kilograme”, arată o analiză Deloitte.
Împotriva acestui fenomen va încerca și România să lupte, cu un set de măsuri care ne aduc cu un pas mai aproape de comportamentul statelor dezvoltate din Europa.
Concret, potrivit unei propuneri legislative depuse la Parlament, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligați de lege să ia măsuri pentru a preveni și combate risipa alimentară. Un pas pe care aceștia vor fi obligați să-l facă în acest sens este înscrierea pe o platformă online care va fi creată în acest scop până la 1 ianuarie 2025 de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Prezenta lege îşi propune asigurarea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate la nivel european şi internaţional de către România, în ceea ce priveşte prevenirea şi reducerea risipei alimentare. Scopul prezentei legi este stabilirea acţiunilor de prevenire şi reducere a risipei de alimente şi a acţiunilor de promovare aferente, în vederea creşterii utilizării şi valorificării alimentelor de-a lungul lanţului alimentar”, conform textului inițiativei legislative.
Ce vor fi obligați să facă operatorii economici
Când legea nouă va intra în vigoare, operatorii economici vor implementa măsuri de prevenire şi reducere a risipei alimentare de tipul: responsabilizarea pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; vânzarea cu preţ redus a produselor alimentare aflate aproape de atingerea datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum, după caz, conform legislaţiei în vigoare; redistribuirea alimentelor, prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori sau consumatori finali. Fac excepţie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.