În România, ca la Luxemburg: ai fi uimit cu ce performanță se poate lăuda țara noastră

În România, ca la Luxemburg: ai fi uimit cu ce performanță se poate lăuda țara noastră

În context european, România nu se poate lăuda cu prea multe lucruri. Țara noastră nu reușește să se alinieze la valorile din vest, nici din prima veniturilor, nici a luptei împotriva corupției la nivel înalt. Pe de altă parte, se pare totuși că există un aspect pozitiv pe care țara noastră îl poate trece pe CV.

La nivel european, la fel ca în SUA și în multe alte țări de pe mapamond, există o discrepanță semnificativă între veniturile unei femei și ale unui bărbat pentru aceeași meserie. Deși se fac de mulți ani eforturi în micșorarea acestei realități îngrijorătoare, este improbabil ca lucrurile să sufere modificări semnificative în viitor. Singura parte bună, dacă o putem numi așa, este că există excepții de la regulă, iar România se află printre ele.

Salariile pentru femei și bărbați, în Europa

În Europa, o femeie câștigă cu aproximativ 13% mai puțin pentru aceeași meserie, efectuată în aceleași condiții. Aceasta este media. Dacă privim situația în detaliu, există țări cu o discriminare semnificativ mai mare decât cele 13%, dar și mult mai mică, iar România este la polul optimist al ecuației.

În Luxemburg, de exemplu, diferența salarială dintre bărbați și femei este de 0,7%, pentru același job. România este pe locul doi în Europa, după țara menționată, cu o diferență de doar 2,4 procente între sexe, în favoarea bărbaților. Deși ar fi ideal ca această diferență să nu existe deloc, având în vedere media europeană pe subiect, țara noastră se poate lăuda cu această performanță.

Cele mai grave și îngrijorătoare diferențe salariale se înregistrează în Letonia – 22,3%, Estonia – 21,1%, Austria – 18,9% și Germania – 18,3%, conform datelor agregate de Eurostat – Institutul European de Statistică. Aceeași instituție atrage însă atenția asupra faptului că, pe termen lung, statisticile sunt totuși îmbucurătoare. Am ajuns la o medie de 13% în 2020, după ce în 2012 era vorba de 16,4%. Dacă ne uităm doar la România, acum 10 ani, diferența era de 6,9%, iar acum a scăzut până la 2,4%.