În România, ca în Portugalia: ai fi uimit cât de bine le merge românilor, în teorie
Deși ai fi convins că românilor le merge foarte greu, comparativ cu alte țări europene din occident, realitatea este un pic mai complexă decât pare la prima vedere. Un nou studiu atrage atenția asupra faptului că situația financiară a unui român este foarte apropiată de cea a unui portughez.
Eurostat a publicat la mijlocul acestei săptămâni o nouă analiză construită în jurul produsului intern brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS). Practic, nu s-a luat în calcul doar salariul pe care îl câștigă un om dintr-o anumită țară, ci și valoarea reală a acelor bani în produse și servicii. Din acest punct de vedere, România s-a aflat foarte aproape de Polonia, Ungaria, Portugalia și Letonia.
Românii nu o mai duc cel mai rău din Europa
Conform datelor agregate de Institutul European de Statistică (Eurostat) pe 2021, dacă ne referim la PIB-ul per capita, România s-a situat la 73% din media Uniunii Europene, aproape de Portugalia care a fost la 74% din media UE, Ungaria, 76%, şi Polonia, 77%. Din nou, este important de reținut că ideea de PIB pe cap de locuitor face referire la valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard – PPS.
Una peste alta, dacă luăm ca referință parametrul detaliat mai sus, românii duc o viață mai ușoară decât oamenii din Letonia (71% din media UE), Croația – 70%, Slovacia – 68%, Grecia – 65% și Bulgaria – 55%. În cazul în care te gândești unde să te muți în viitorul apropiat, Luxemburg este în continuare cea mai atractivă soluție, cu un PIB/locuitor exprimat în PPS de 177% față de media UE. Irlanda este pe locul doi cu 121% peste media UE. La distanță foarte mare, Danemarca este poziția a treia în clasament cu 33% peste media UE, urmată de Țările de Jos (Olanda), Suedia și Belgia. Singurele țări europene peste media europeană mai sunt Germania, Finlanda și Franța, în această ordine.