În pofida scumpirilor, românii continuă să cumpere ca și cum nimic nu s-a întâmplat: din cifre nici nu zici că e criză

În pofida scumpirilor, românii continuă să cumpere ca și cum nimic nu s-a întâmplat: din cifre nici nu zici că e criză

În ultimele luni, mărfurile, dar și alte bunuri și servicii de bază au înregistrat creșteri explozive de preț, atât în țara noastră, cât și pe piețele internaționale.

Cu toate că puterea de cumpărare a scăzut sub avalanșa inflaționistă, românii noștri au continuat să facă achiziții la cote înalte, ca și cum nici nu ar fi observat scumpirile. Deducem acest lucru din cifrele impresionante înregistrate în sectorul comerțului cu amănuntul.

Ce ne arată cifrele, de fapt

Potrivit celui mari recent raport publicat de Institutul Național de Statistică (INS), Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele două luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Vorbim despre evoluții pozitive atât ca serie brută cu 5,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,1%.

„Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-28.II.2022, comparativ cu perioada 1.I-28.II.2021 a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,6%, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+14,3%), vânzărilor de produse nealimentare (+6,0%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,7%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-28.II.2022, comparativ cu perioada 1.I-28.II.2021, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 9,1%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12,7%), vânzările de produse nealimentare (+6,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,1%)”, transmit analiștii INS.

Comparând evoluțiile lunii februarie cu prima lună a noului an, INS notează că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna februarie 2022, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 0,1%, datorită creșterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,9%) și la vânzările de produse nealimentare (+0,8%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,1%.

De asemenea, din raport reiese că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut, pe ansamblu în luna februarie 2022, comparativ cu luna precedentă, cu 0,3%, datorită creșterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,9%) şi la vânzările de produse nealimentare (+1,9%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,7%

Citește și: