02 feb. 2022 | 20:03

În plină criză sanitară și energetică, românii nu renunță la ambiția de a-și lua o casă

ACTUALITATE
În plină criză sanitară și energetică, românii nu renunță la ambiția de a-și lua o casă

Românii au un simț al proprietății extrem de bine dezvoltat. Deși contextul economic pe care îl traversăm nu este deloc unul favorabil, conaționalii noștri continuă să acceseze credite ipotecare.

România are, în acest moment, probleme destul de serioase din punct de vedere socio-economic, la fel ca restul economiilor din regiune și din întreaga Europă, de altfel.

Traversăm o criză sanitară care continuă să evolueze nefavorabil, ne confruntăm cu efectele crizei energetice, dar și cu scumpiri la toate bunurile și serviciile. Inflația a sărit de pragul de 8 puncte procentuale, dar nimic din aceste elemente nu-i determină pe români să renunțe la ambiția și visul lor de a deveni proprietari.

Creditele ipotecare se vând ca pâinea caldă

Creditul ipotecar a continuat să înregistreze rezultate foarte bune și în 2021. Volumul noi de împrumuturi pentru locuințe în monedă națională a crescut cu 45%, la 21,3 miliarde de lei.

Practic, avem în față cel mai mare volum anual în lei de când avem date de la Banca Națională a României. De notat este faptul că media precedenților 5 ani este de circa 12 miliarde de lei/an.

Nici prețurile de pe piața imobiliară nu-i descurajează pe români, în pofida faptului că, în medie, apartamentele s-au scumpit la nivel național cu 15 puncte procentuale, în anul care tocmai s-a încheiat.

În cifre, 2021 s-a încheiat cu un total de aproximativ 50.000 apartamente tranzacționate în Capitală, cu mai bine de 40% peste nivelul din 2020, estimează consultanții Colliers.

„La nivel național, numărul de locuințe nou construite se situează în jurul 67.000 unități în 2021, similar cu 2020. Observăm însă o schimbare în dinamică livrărilor în marile orașe versus zona metropolitană. În primele 9 luni ale lui 2021 s-au livrat cu 459 mai puține unități în mediul urban (-1,4%), pe când în mediul rural s-a înregistrat o creștere a livrărilor cu 1.590 de unități (+9%).

Această diferență este și mai mare dacă luăm în considerare faptul că trei din cele mai dinamice localități din zona metropolitană a Bucureștiului – Voluntari, Bragadiru și Popești Leordeni – sunt incluse în mediul urban”, explică Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.