05 nov. 2022 | 16:37

Imaginea apocaliptică a vulcanului Tonga în momentul erupției arată fenomenul așa cum nu s-a mai văzut niciodată

ACTUALITATE
Imaginea apocaliptică a vulcanului Tonga în momentul erupției arată fenomenul așa cum nu s-a mai văzut niciodată

Erupția vulcanului Tonga, sau pe întregul său nume Hunga Tonga-Hunga Haʻapai a avut loc în data de 15 ianuarie 2022.  Momentul erupției sale a stabilit un nou record care era anterior deținut de Muntele Pinatubo din Filipine care se afla pe primul loc penru cel mai mare penaj înregistrat vreodată.

Erupția lui Hunga Tonga-Hunga Haʻapai a atins înălțimi de 57 de kilometri, cu peste 17 de kilometri față de deținătorul recordului anterior. Înregistrat cu ajutorul sateliților, penul a fost atât de mare încât a necesitat o abordare complet nouă pentru a i se putea înregistra dimensiunea.

În cele mai multe cazuri, pentru a măsura înălțimea unui penaj vulcani, temperatura este luată în partea de sus și apoi comparată cu temperaturile standard ale aerului găsite la diferite altitudini. Penele se află în mod normal în troposferă, cel mai scăzut nivel al atmosferei Pământului, unde temperatura scade odată cu creșterea înălțimii.

Erupția vulcanului Tonga analizată cu ajutorul sateliților

Cu toate acestea, acesta este primul caz înregistrat al unui penaj vulcanic care ajunge în mezosferă, zona atmosferei care este mai frecvent asociată cu stelele căzătoare. Mezosfera este al treilea strat al atmosferei, aproximativ între 48 și 90 de kilometri înălțime. Aici, temperaturile aerului devin un indicator nesigur, deoarece pot începe să crească din nou cu altitudini mai mari. Prin urmare, echipa a trebuit să vină cu o nouă metodă.

Pe baza unui fenomen numit „efectul de paralaxă”, care explică de ce obiectele par să-și schimbe poziția atunci când sunt privite din diferite linii de vedere, metoda a implicat utilizarea a trei sateliți meteorologici geostaționari  aflați la 36.000 de kilometri în spațiu și aplicarea paralaxei.

În timpul erupției, sateliții au înregistrat imagini la fiecare zece minute, permițând echipei să observe schimbările în traiectoria penajului.

„Este prima dată când înregistrăm vreodată un penaj vulcanic care ajunge în mezosferă. Krakatau în anii 1800 ar fi putut fi la fel de mare, dar nu am văzut asta suficient de detaliat pentru a confirma.”, a spus dr. Simon Proud, om de știință senior la Centrul Național pentru Observarea Pământului la Universitatea din Oxford și RAL Space, într-o declarație pentru IFLScience.

Echipa intenționează acum să dezvolte un sistem automat pentru a determina înălțimile altor erupții vulcanice folosind această nouă metodă.