14 mart. 2022 | 14:25

Hackerii lucrează împotriva lui Putin: cum poți să informezi rușii, cum poți ajuta

ACTUALITATE
Hackerii lucrează împotriva lui Putin: cum poți să informezi rușii, cum poți ajuta

Squad303 extrage dintr-o bază de date care conține peste 20 de milioane de numere de telefon mobil.

Pe măsură ce Kremlinul restricționează accesul la platforme online precum Twitter și Instagram în ultimele zile, oamenii din Rusia pierd rapid accesul la informații despre războiul din Ucraina care nu provin de la guvern. Intră în Squad303, un site web creat de un grup de programatori polonezi pentru a ajuta oamenii din întreaga lume să stabilească un dialog cu omologii lor ruși.

Depistat de The Wall Street Journal, site-ul web generează aleatoriu un număr sau o adresă de e-mail pe care să o contactați. Acesta extrage dintr-o bază de date care conține 20 de milioane de numere de telefon mobil și aproximativ 140 de milioane de adrese de e-mail. De când Squad303 a intrat online pe 6 martie, creatorii săi au declarat pentru The Journal că indivizi din întreaga lume au trimis aproape 7 milioane de mesaje text și 2 milioane de e-mailuri în rusă, împreună cu nenumărate imagini și videoclipuri din conflict.

„Scopul nostru a fost să străpungem zidul digital al cenzurii al lui Putin și să ne asigurăm că rușii nu sunt complet separați de lume și de realitatea a ceea ce face Rusia în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al publicației.

O tactică interesantă

Site-ul este numit după celebra escadrilă de luptă 303 a Royal Air Force. Era una de 16 unități formate din aviatori polonezi care au zburat pentru RAF în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 303 a jucat un rol esențial în bătălia Marii Britanii, doborând cel mai mare număr de avioane Luftwaffe în timpul campaniei. Într-o altă aluzie istorică, creatorii Squad303 și-au comparat proiectul cu Radio Free Europe, care a început ca un efort finanțat de SUA de a difuza știri, informații și analize către statele satelit sovietice în timpul Războiului Rece.

Folosind site-ul, publicația a putut vorbi cu un student la drept de 25 de ani din Moscova. El a spus postului că s-a opus războiului, dar a spus că nu intenționează să protesteze împotriva lui de teama răzbunării din partea guvernului. „Ar trebui să-mi risc educația, viitorul?” a spus studentul. „Știu că Putin ucide oameni în Ucraina, dar nu este vina mea, nu ucid pe nimeni și nu susțin niciun război”.

Chiar și implicarea în conversații precum cea de mai sus este riscantă pentru ruși. Recent, au apărut videoclipuri în care se presupune că poliția rusă oprește navetiștii pentru a verifica mesajele de pe telefoanele lor pentru semne de disidență.