Guvernul României continuă să se împrumute: de unde a mai luat bani acum și la cât se ridică suma totală

Guvernul României continuă să se împrumute: de unde a mai luat bani acum și la cât se ridică suma totală

Guvernul de la București continuă seria împrumuturilor de pe piețele externe.

Săptămâna aceasta, Executivul nostru a lansat cea de-a patra sesiune de împrumut de pe piețele internaționale, pe anul acesta.

Vorbim despre o sumă ce se ridică la nu mai puțin de 1,35 miliarde de euro! Subscrierile totale au sărit de 2,6 miliarde de euro.

„Titlurile pe patru ani au fost cotate la rata midswap+245 puncte de bază, iar cele pe 7 ani la midswap+405 puncte de bază, o diminuare ușoară fașă de +255 pp și +415 pp în deschiderea emisiunii, în cursul dimineții. Titlurile pe 4 ani au fost cotate dimineață la rata midswap+225 puncte procentuale, iar cele pe 7 ani, la midswap+415 pp. Aranjorii emisiunii sunt Citi Bank, JPMorgan, Erste Bank, Raiffeisen Bank și Société Générale. Obligațiunile pe 4 ani au scadența pe 27 septembrie 2026, iar cele pe 7 ani au scadența pe 27 septembrie 2029″, transmite Profit.ro.

Guvernul are mare nevoie de bani

Pe de altă parte, Guvernul a lansat luna aceasta noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin intermediul Programelor TEZAUR și FIDELIS.

Dobânzile anuale oferite sunt: 7,75% pentru scadența de 1 an și 7,90% pentru scadența de 2 ani. Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Iată programul în care trebuie să se încadreze cei ce doresc să investească în titluri de stat:

-Între 1 – 27 septembrie 2022 online, numai persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghidul Tezaur online și Tezaur online;
-Între 1 – 28 septembrie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
-Între 1 – 27 septembrie 2022 în mediul urban și 1 – 26 septembrie 2022 în mediul rural, prin subunitățile C.N. Poșta Română S.A.