Guvernul aprobă pachetul de legi ale Justiției. Premierul speră că România va ieși de sub MCV
Guvernul urmează să aprobe miercuri, 24 august, pachetul de legi ale Justiției, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Acesta a declarat că adoptarea actelor normative sunt un obiectiv asumat de țara noastră prin PNRR și MCV.
Legile justiției, aprobate de Guvern
Premierul și-a exprimat speranța că prin noul pachet de legi ale Justiției, România va putea ieși de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare.
„Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă.
Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani care au generat opinii critice sau favorabile. Cred că modul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate.
Este un obiectiv pe care noi l-am asumat atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Cel important de subliniat cred că este faptul că, practic, prin aceste legi nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenţei Justiţiei şi, bineînţeles, garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”, a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
Ciucă speră ca România să iasă de sub MCV
Premierul a ținut să menționeze eforturile făcute de Ministerul Justiției, dar și celelalte instituții din sistem, precum CSM, ICCJ, PICCJ, DNA și DIICOT, toate implicate în elaborarea pachetului de legi.
„Îmi exprim încrederea că odată finalizat demersul adoptării legilor justiției vom reuși ieșirea de sub MCV și, de asemenea, vom reuși finalizarea demersului pe care toți românii îl așteaptă și anume intrarea în spațiul Schengen”, a spus Nicolae Ciucă.
CSM a dat aviz favorabil celor trei legi (proiectul legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectul legii privind organizarea judiciară şi proiectul legii privind Consiliul Superior al Magistraturii), cu 13 voturi pentru și 6 împotriva.
Urmează ca pachetul de legi să fie transmis Parlamentului, unde actele normative vor intra în dezbatere la comisii și votate în Senat și Camera Deputaților.