28 nov. 2022 | 20:44

Grupul social-democraților suedezi, schimbare de poziție. Susține aderarea României la Schengen

ULTIMA ORĂ
Grupul social-democraților suedezi, schimbare de poziție. Susține aderarea României la Schengen

Grupul social-democraților suedezi și-a schimbat părerea și susține acum aderarea României la spațiul Schengen. Ardalan Shekarabi, purtătorul de cuvânt al Social democraților suedezi, a declarat că formațiunea sa nu se va opune intrării țării noastre în Schengen. Schimbarea de poziție vine după ce politicienii au votat în Parlamentul suedez împotriva aderării.

Social-democrații suedezi s-au răzgândit. Vor România în Schengen

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a salutat decizia, la fel ca și social-democratul Victor Negrescu. 

Social democrații au votat negativ admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Aceștia au motivat decizia prin faptul că nu au văzut evaluări de impact din partea autorităților relevante privind modul în care a fost afectată lupta împotriva criminalității, dar și în privința altor subiect.

Guvernul a înaintat Comisiei pentru justiției a Parlamentului un rezumat al concluziilor trase de diferite autorități.

„Se pare că autoritățile nu au nicio obiecție în privința extinderii,. În acest context, suntem pregătiți să susținem o poziție suedeză care să deschidă calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria”, a spus  Shekarabi.

Acesta a continuat spunând că social-democrații vor continua să își exercitul dreptul de a respinge propunerile UE, dacă vor considera că lipsesc analize clare privind modul în care interesele suedeze sunt afectate.

România și Croația îndeplinesc toate condițiile de aderare

Ministrul român de Externe a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația, Gordan Grlic Rodman.

„În ceea ce priveşte agenda europeană, am abordat cu domnul ministru în mod prioritar obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă, şi anume aderarea la spaţiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluţii înregistrate în acest dosar.

Împărtăşim o evaluare comună, şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii.

Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii şi, de asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”, a spus Aurescu după întâlnire.