21 mart. 2022 | 16:37

Google trebuie să dea socoteală în instanță: de ce e acuzat gigantul

ACTUALITATE
Google trebuie să dea socoteală în instanță: de ce e acuzat gigantul

Un nou proces împotriva Google acuză compania că promovează o „cultură corporativă părtinitoare din punct de vedere rasial”, care oferă angajaților de culoare salarii mai mici și mai puține oportunități de avansare decât omologii lor albi.

Conform Reuters, plângerea depusă la o instanță federală din San Jose, California, susține că gigantul tech i-a supus pe fostul recrutor pentru diversitate April Curley și pe alți angajați actuali și foști de culoare unui mediu de lucru ostil.

În 2014, Google a angajat-o pe Curley să conceapă un program care să conecteze compania cu colegiile Black. La scurt timp după aceea, ea a susținut că a fost supusă unor comentarii denigratoare din partea managerilor ei, care ar fi stereotipat-o ca fiind o femeie de culoare „furioasă”.

„În timp ce Google susține că caută să crească diversitatea, de fapt îi subevaluau, îi plăteau sub și îi maltratau pe angajații de culoare”, a declarat avocatul lui Curley pentru Reuters.

Plângerea notează că oamenii de culoare reprezintă doar 4,4% din angajații Google și aproximativ 3% din conducerea sa.

Curley nu este prima persoană care acuză Google că promovează un mediu de lucru ostil angajaților de culoare și altor persoane de culoare. În urma ieșirii controversate a lui Timnit Gebru din companie, Alex Hanna, un fost angajat al grupului de cercetare Ethical AI al gigantului tehnologic, a declarat că a decis să părăsească compania după ce s-a săturat de deficiențele sale structurale.

„Într-un cuvânt, tehnologia are o problemă rasială”, a scris Hanna pe Medium la acea vreme. „Google nu este doar o organizație de tehnologie. Google este o organizație de tehnologie albă”.

Google a pierdut un proces important: clienții suferă

Proprietarii de boxe inteligente de la Google sunt pregătiți să primească o actualizare supărătoare, din cauza unui proces cu compania de difuzoare integrate, Sonos. Arstechnica raportează că o decizie finală a Comisiei pentru Comerț Internațional din SUA a confirmat că Google a încălcat cinci dintre brevetele Sonos. Ei par să fie peste tot în jurul grupurilor de difuzoare, inclusiv înființarea și controlul lor.

Sonos a fost practic singurul nume din jocul boxelor conectate până când a apărut asistența vocală. Sunt destul de deștepți când vine vorba de sunet și s-ar putea chiar să se extindă în căști fără fir. Într-un articol publicat de The New York Times, Sonos a susținut că gigantul a văzut cum funcționa sistemul lor în 2013, când compania propunea integrarea cu Google Play Music. Crede că Google a copiat „în mod flagrant și cu bună știință” Sonos când a creat difuzorul Google Home.