Gestul lui Putin care ne-ar putea lăsa fără gaze naturale: nemții au lansat avertismentul cât se poate de serios
Pe parcursul zilei de ieri, Vladimir Putin a făcut un anunț bombă legat de furnizarea gazelor naturale către Europa. Consecințele devastatoare ale veștii nu au fost clare din primul moment, dar au fost lămurite de către ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Ieri, a făcut înconjurul lumii informația conform căreia gazele livrate de Rusia către ”țările ostile” vor trebui achitate, de acum înainte, în ruble, în loc de dolari ca în prezent. La prima vedere, președintele Rusiei a luat această decizie pentru a spori performanța monedei sale naționale. În practică, însă, a făcut semnificativ mai complicată viața tuturor țărilor din Uniunea Europeană, inclusiv România, care depinde de acel gaz.
Anunțul lui Vladimir Putin, ”o ruptură a contractului”
În opinia oficialităților germane, solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să nu-i mai plătească gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble, este o ”ruptură a contractului”. Aceasta este concluzia la care a ajuns ministrul Economiei din Germania.
”Urmează să discutăm cu partenerii noştri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a adăugat oficialul german. Chestiunea ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul lor de joi şi vineri. Este important de reținut că măsura va intra în vigoare săptămâna viitoare, conform spuselor lui Putin, deci nu mai este prea mult timp până când ar putea apărea problemele de achitare a gazului de care suntem efectiv dependenți.
Dacă nu era deja evident, decizia Kremlinului este o replică la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate. Acea măsură singulară a făcut ca statele occidentale să fie blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur. În trecut, practica a fost descrisă de Moscova drept un ”furt”.
Pe de o parte, Vladimir Putin a oferit asigurări că Rusia va furniza în continuare gaze în volumele și la prețurile convenite, în conformitate cu contractele încheiate. Pe de altă parte, dacă schimbi moneda de plată, iar aceea nu este disponibilă în occident, după cum a zis chiar Robert Habeck, discutăm de ”o ruptură a contractului”.