17 nov. 2022 | 23:51

Gest șocant al ministrului de externe grec. Ce a făcut la scurt timp după ce a ajuns în Libia

ULTIMA ORĂ
Gest șocant al ministrului de externe grec. Ce a făcut la scurt timp după ce a ajuns în Libia

Ministrul de externe al Greciei și-a anulat prima etapă a vizitei sale în Libia la doar câteva momente după ce a aterizat joi la Tripoli.

Ministrul de externe grec și-a anulat vizita în Libia

Nikos Dendias se afla într-o călătorie în două părți pentru a se întâlni cu administrația rivală occidentală a Libiei în capitală și cu administrația cu sediul în est, în orașul Benghazi.

Dar el a refuzat să coboare din avionul său la Tripoli atunci când omologul său, Najla Mangoush, a venit la aeroport pentru a-l întâmpina. În schimb, Dendias a zburat spre Benghazi înainte de termen.

Mangoush a semnat controversatul acord turco-libian de explorare a petrolului și gazelor naturale în octombrie – o acțiune pe care Atena a criticat-o, susținând că guvernul de la Tripoli nu a fost autorizat să facă acest lucru.

Dendias a cerut anterior să fie întâmpinat de președintele Consiliului Național de Tranziție din Libia, Mohamed Younis Menfi, și ca nimeni altcineva să nu fie prezent la întâlnire, a relatat presa elenă.

Incidentul, „o încălcare a protocolului”

Ministerul grec de Externe a descris incidentul ca fiind o încălcare a protocolului și a termenilor conveniți pentru vizită.

Într-o declarație laconică, Atena a condamnat gestul și a promis că va riposta „cu măsuri diplomatice adecvate”.

Din martie, două guverne se luptă pentru putere în Libia, după revolta din 2011.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Tripoli a declarat că prezența lui Mangoush la aeroport făcea parte din convențiile diplomatice și că Dendias a părăsit orașul „fără a oferi explicații”.

În replică, Tripoli a declarat că l-a rechemat pe ambasadorul libian la Atena și l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri grec.

Tensiunile au crescut în Marea Mediterană în urma unui controversat acord maritim și de gaz încheiat între Turcia și guvernul de la Tripoli.

Acordul preliminar de luna trecută a fost respins atât de Grecia, cât și de Egipt, care acuză, de asemenea, Turcia că se folosește de acord pentru a încerca să își extindă influența în regiune.

În 2019, Turcia a semnat un alt acord controversat privind frontierele maritime cu Tripoli, acordându-i acces la o zonă economică contestată din estul Mediteranei.

Acordul a ignorat existența mai multor insule grecești, inclusiv Creta, și a reaprins tensiunile legate de drepturile de forare a petrolului și gazelor.

Între timp, Cairo și Atena au consolidat legăturile în ultimii ani, inclusiv prin semnarea unor noi acorduri privind frontierele maritime cu Cipru.