22 mart. 2022 | 13:34

Gata cu neutralitatea? Războiul din Ucraina pune la încercare poziția Finlandei față de Rusia

ULTIMA ORĂ
Gata cu neutralitatea? Războiul din Ucraina pune la încercare poziția Finlandei față de Rusia

Finlanda a parcurs în mod tradițional o linie atentă de neutralitate pentru a evita confruntarea cu vecinul său rus. Dar războiul din Ucraina schimbă atitudinile publice, iar aderarea la NATO devine o posibilitate din ce în ce mai realistă.

Războiul din Ucraina pune la încercare poziția Finlandei față de Rusia

În urmă cu douăzeci de ani, aderarea la NATO ar fi fost de neconceput în Finlanda. Dar o schimbare istorică a opiniei publice este acum în curs, un sondaj publicat pe 28 februarie constatând că, pentru prima dată, majoritatea populației (53%) a fost în favoarea aderării la Alianța Atlantică, o creștere de 25% de când a început invazia rusă a Ucrainei. Până pe 14 martie, un al doilea sondaj a constatat că sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut din nou, la 62%.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, preocupările sporite de securitate i-au împins pe politicienii finlandezi să ia în considerare schimbări dramatice ale politicii de la neutralitatea tradițională a țării. Într-o mișcare fără precedent, prim-ministrul Sanna Marin a anunțat pe 28 februarie că Finlanda va furniza Ucrainei arme pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Între timp, președintele finlandez Sauli Niinistö a cerut ca „capetele reci” să prevaleze atunci când vine vorba de luarea deciziilor privind aderarea la NATO.

„Există emoția în centrul opiniei publice. Președintele finlandez a vrut să reamintească oamenilor că trebuie să evite să ia o decizie pripită”, a spus Maurice Carrez, profesor la Sciences Po Strasbourg și specialist în istoria Finlandei, relatează France24.

El a adăugat că două dintre cele mai mari partide politice din Finlanda sunt pro-NATO, Partidul Social Democrat și Coaliția Națională.

„Finlanda și Suedia primesc avertismente frecvente din partea Rusiei”

Pentru cei 5,5 milioane de locuitori ai Finlandei, acest lucru înseamnă păstrarea calmului în fața amenințărilor crescânde din partea Rusiei.

„Finlanda și Suedia primesc avertismente frecvente din partea Rusiei. La începutul lunii martie, de exemplu, patru avioane de luptă rusești au încălcat spațiul aerian suedez, în timp ce suedezi și finlandezi. armatele desfășurau exerciții pe insula Gotland din Marea Baltică. Nimeni nu crede cu adevărat că un atac este iminent, dar a devenit foarte clar că va trebui să ne pregătim pentru această eventualitate”, a declarat Chiara Ruffa, profesor asociat în studii de război la Universitatea Suedeză de Apărare, pentru FRANCE 24.

Actuala amenințare din partea Rusiei a devenit clar în 2014, când forțele sale au intrat în Ucraina și au anexat Crimeea. Acum, „mișcarea trupelor ruse în apropierea granițelor cu țările baltice a jucat, de asemenea, un rol în a stârni temeri care s-au dovedit a fi realiste”, a spus Carrez.

Drept urmare, Finlanda și-a modernizat propria armată și s-a apropiat de NATO, chiar dacă nu este încă membră.

În 2014, Finlanda a semnat un tratat care acordă trupelor NATO sprijin și tranzit prin țară în perioade de criză. Și în 2022, NATO a anunțat că va include Finlanda în schimbul de informații al alianței în timpul războiului din Ucraina.