16 aug. 2022 | 14:55

Gal Gadot va juca într-un film despre viața Irenei Sendler. Povestea eroinei din Varșovia, femeia care a salvat mii de copii evrei de la moarte

ACTUALITATE
Gal Gadot va juca într-un film despre viața Irenei Sendler. Povestea eroinei din Varșovia, femeia care a salvat mii de copii evrei de la moarte

Actrița Gal Gadot, născută, la rândul ei, în Israel a confirmat că va produce și va juca într-o nouă versiune cinematografică a vieții eroinei poloneze din timpul războiului, Irena Sendler.

Gal Gadot a înființat recent o nouă companie de producție, Pilot Wave, împreună cu soțul ei, Jaron Varsano, Warner Brothers și producătorul Marc Platt.

Scenarista din Harry Haft, Justine Juel Gillmer, a fost adusă pentru a adapta povestea Irenei Sendler pentru marele ecran. Se preconizează că filmul va fi un thriller istoric interesant în cea mai bună tradiție a peliculelor de război.

Cine a fost Irena Sendler

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Varșovia avea una dintre cele mai mari populații evreiești din Europa, iar până la sfârșitul anului 1942 peste 280.000 de oameni fuseseră deportați cu forța în Treblinka.

Irena Sendler a fost asistentă socială înainte de război, iar în timpul ocupației și-a continuat misiunea de a ajuta familiile cu venituri mici și persoanele fără adăpost din oraș.

În 1940, când faimosul ghetou din Varșovia a fost închis, blocând înăuntru 400.000 de evrei în condiții sinistre, Sendler a cerut și a primit permis de intrare pentru a inspecta condițiile sanitare. Ocupanții germani erau îngrijorați că orice focar de tifos s-ar putea răspândi în restul orașului.

Odată ajunsă în ghetou, ea a reușit să ia contact cu organizația evreiască de asistență socială și a început să ajute.

Folosindu-și contactele din cadrul rețelei de orfelinate și institute poloneze înființate pentru bunăstarea copiilor abandonați ai orașului, a reușit să ascundă aproximativ 2.500 de copii.

Ca semn de solidaritate cu populația evreiască, ea a purtat Steaua lui David pe haină. În timpul Revoltei din Ghetoul din Varșovia, a organizat o rețea de case sigure în oraș în care evreii se puteau ascunde.

Sendler a intrat în atenția Gestapo-ului nazist la sfârșitul anului 1943. Înainte de arestarea ei, din 20 octombrie 1943, ea a avut grijă să țină ascunse toate informațiile despre copiii ajutați și nici tortura nu a făcut-o să divulge informații prețioase.

În cele din urmă, a fost condamnată la moarte pentru presupusele acțiuni și a fost trimisă la închisoarea Pawiak, însă a fost eliberată în februarie 1944.

„Fiecare copil salvat cu ajutorul meu este justificarea existenței mele pe acest Pământ și nu un titlu de glorie”, a declarat Sendler.

Ea a murit în 2008.

O dată de lansare a filmului lui Gal Gadot nu a fost încă stabilită.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele