Furnizorii de energie sar în apărarea românilor săraci: Guvernul e strâns cu ușa, nu mai are încotro
Furnizorii de energie tocmai au adoptat o poziție lăudabilă în raport cu românii ce au posibilități reduse și care ar putea fi îngenuncheați de costul real de pe piață, în momentul în care actualele măsuri de sprijin ar expira.
Concret, firmele care furnizează gazul și electricitatea solicită Guvernului predictibilitate. Să se stabilească de acum ce se va face în aprilie 2023, când actualele măsuri vor înceta să se mai aplice. Să evităm situația în care suntem luați prin surprindere și se iau măsuri pe repede-înainte, din grabă și din lipsă de timp. Avem suficient timp pentru a gândi prelungirea unui mecanism de sprijin, care să susțină în continuare românii pentru a putea face față prețurilor la facturi.
Ce solicită furnizorii, de fapt
„Să ne concentrăm pe acei consumatori care au cu adevărat nevoie de sprijin”, cere Eric Stab, CEO Engie România.
„Noi, ca furnizori de energie, nu mai putem să prefinanțăm toate măsurile de sprijin. Cred că acesta este unul dintre motivele de îngrijorare pentru furnizori.
Trebuie să ne concentrăm în primul rând pe acei consumatori care au cu adevărat nevoie de sprijin. Am vorbit despre aceste cifre de mai multe ori. Dar dacă iau ca exemplu ENGIE, noi în România avem undeva la 2 milioane de consumatori. Din acești 2 milioane de consumatori, 40.000 sunt considerați a fi consumatori vulnerabili potrivit legislației, adică undeva la 2%. În Franța, țară de unde vin eu și care este o țară mai bogată ca România, 25% din populație este considerate a fi consumator vulnerabil.
În mod clar trebuie să găsim mijloace să protejăm o bucată mai mare din populația României. Dar într-un mod foarte țintit.
Dacă nu sunt suficienți bani în bugetul de stat, atunci trebuie să vorbim despre nivelul protecției, nivelul plafoanelor pe care le introducem. Pentru că, în caz contrar, nu este sustenabil”, a mai spus oficialul, citat de economica.net.
Astfel, furnizorii solicită ferm statului să se achite de datoriile către ei. Unii nu și-au primit nici astăzi banii pentru susținerea schemelor de compensare la facturi, motiv pentru care spun că nu vor ca situația să se repete și în 2023.