Furnizorii de energie, la un pas să iasă de pe piață: se vaită de scumpiri, banii de la stat nu au venit, iar criza energetică riscă să sară în aer
Criza energetică din România este la un pas să escaladeze, în condițiile în care mulți dintre furnizorii noștri de energie s-ar afla pe punctul de a ieși de pe piață. Motivele sunt cât se poate de serioase și țin, în linii mari, de faptul că încă așteaptă banii de la stat pentru decontările la facturi.
Un avertisment în acest sens tocmai a fost lansat de membrii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Aceștia atrag atenția asupra faptului că măsurile de compensare la facturi, adoptate de guvernanți cu scopul de a sprijini populația, sunt suportate economic din buzunarul furnizorilor. Ei nu și-ar fi primit nici până astăzi banii de la stat, deși am intrat în cea de-a șasea lună deja.
„Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER se adresează Guvernului României, domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, cu rugămintea expresă de a sprijini deblocarea urgentă a procesului de decontare şi plată a sumelor aferente plafonării preţurilor la energie datorate furnizorilor de energie.
Într-o scrisoare transmisă domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, ministrului Energiei, domnul Virgil Popescu, şi preşedintelui ANRE, domnul Dumitru Chiriţă, membrii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER îşi exprimă îngrijorarea profundă privind viitorul furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale, într-un demers ce se constituie într-un apel de maximă urgenţă, susţinut de membrii asociaţiei, care reclamă mari probleme de ordin financiar”, transmite sursa citată.
Statul e rău-platnic?
Experții spun că, din moment ce „unele dintre instituţiile statului român continuă să nu respecte legislaţia”, activitatea furnizorilor locali de energie are de suferit. Din păcate, efectele negative nu se vor abate doar asupra productivității companiilor din energie. Din contră! Asociația susține că se vor resimți consecințe nefaste pe întreg lanţul energetic, de la producător la consumator.
„Chiar dacă au făcut faţă cu greu acestei presiuni suplimentare, prin eforturi financiare proprii sau susţinute fie de către acţionari, fie prin împrumuturi bancare, furnizorii şi-au îndeplinit sarcinile ce le reveneau prin aplicarea legislaţiei. Din păcate, unele instituţii ale statului nu-şi îndeplinesc responsabilităţile ce le revin în conformitate cu legislaţia incidentă”, mai transmit reprezentanții sectorului energetic.