05 sept. 2022 | 20:34

Franța și Germania, acord în plină criză energetică. Ce au stabilit Macron și Scholz

ULTIMA ORĂ
Franța și Germania, acord în plină criză energetică. Ce au stabilit Macron și Scholz

Franța va trimite gaz în Germania dacă va fi nevoie, în timp ce Germania este pregătită să îi furnizeze energie electrică, a declarat luni președintele Emmanuel Macron, apreciind că acest lucru demonstrează solidaritatea europeană în fața crizei energetice generate de războiul din Ucraina.

Franța și Germania se vor ajuta reciproc

Președintele Franței, Emmanuel Macron, se adresează presei după o conferință cu cancelarul german Olaf Scholz pe tema crizei energetice prin legătură video, la Palatul Elysee din Paris, Franța, 5 septembrie 2022.

Prețurile europene la gaze au crescut, cotațiile acțiunilor au scăzut, iar euro s-a scufundat luni, după ce Rusia a oprit pomparea gazelor pe o rută de aprovizionare importantă, într-un nou avertisment pentru UE cu 27 de state membre, care se străduiește să răspundă la criză înainte de iarnă.

„Germania are nevoie de gazul nostru și noi avem nevoie de energie din partea restului Europei, în special din partea Germaniei”, a declarat președintele Franței într-o conferință de presă după o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz.

Conexiunile necesare pentru ca Franța să livreze gaz Germaniei atunci când va fi nevoie vor fi finalizate în următoarele săptămâni, a spus el, adăugând că Franța, care a fost mult timp un exportator net de electricitate, va avea nevoie de ajutorul vecinilor săi din cauza problemelor tehnice cu care se confruntă centralele sale nucleare.

Macron respinge apelurile privind o nouă conductă între Spania și Franța

Cu toate acestea, Macron a declarat că nu înțelege cererea pentru o a treia legătură de gaz între Franța și Spania, respingând apelurile de a crește capacitatea cu o nouă conductă. [L8N30C3NT]

El a adăugat că este dispus să se răzgândească în această privință, dacă Scholz sau premierul Pedro Sanchez vor argumenta convingător în favoarea acesteia.

Înaintea unei reuniuni de vineri a miniștrilor UE din domeniul energiei, Macron a declarat că Franța este în favoarea cumpărării de gaze la nivel european și nu național și a cerut măsuri ale Uniunii Europene pentru a controla prețurile la energie.

El a spus că este necesar să se acționeze împotriva speculațiilor privind prețurile energiei la nivelul UE și a mai spus că Franța este în favoarea plafonării prețului gazului rusesc prin conducte.

Macron a repetat, de asemenea, apelurile pentru ca toți să dea jos aparatele de aer condiționat atunci când este cald și să limiteze încălzirea la 19 grade Celsius în această iarnă.

„Toată lumea trebuie să își facă partea”, a spus el.