Fotograful robot are „ochi” pentru artă: când tehnologia și estetica converg
Estetica este ceea ce se întâmplă atunci când creierul nostru interacționează cu conținutul și spune „Oh, drăguț”. Înțelegerea modului în care ne afectează anumite experiențe senzoriale a dat naștere unei întregi ramuri a filosofiei care studiază arta, în toate formele ei, precum și modul în care este concepută, produsă și consumată.
Studiul esteticii computaționale urmărește cuantificarea frumuseții așa cum este exprimată în eforturile creative umane, folosind în esență formule matematice și algoritmi de învățare automată, pentru a evalua o anumită piesă pe baza criteriilor existente, ajungând la o opinie echivalentă cu cea a unui om care efectuează aceeași analiză. Acest domeniu a fost fondat la începutul anilor 1930, când matematicianul american George David Birkhoff și-a conceput teoria estetică, M=O/C, unde M este măsura estetică, O este ordinea și C este complexitatea. În conformitate cu această metrică, piesele simple și ordonate ar fi clasate mai sus – adică mai plăcute din punct de vedere estetic – decât scenele complexe și haotice.
Filosoful german Max Bense și inginerul francez Abraham Moles au oficializat, în mod independent, lucrările inițiale ale lui Birkoff într-o metodă științifică de încredere pentru măsurarea esteticii în anii 1950. În anii ’90, a fost fondată Societatea Internațională pentru Estetică Matematică și Computațională și, în ultimii 30 de ani, domeniul a evoluat în continuare, răspândindu-se în AI și grafică pe computer, cu scopul final de a dezvolta sisteme de calcul capabile să judece arta cu aceeași obiectivitate și sensibilitate ca și oamenii, dacă nu, cu o sensibilitate superioară. Ca atare, aceste sisteme de viziune computerizată și-au găsit o utilizare în creșterea judecăților evaluatorilor umani și în automatizarea analizei de memorie similară cu ceea ce vedem în diagnosticarea medicală, precum și pentru clasificarea videoclipurilor și a fotografiilor, pentru a-i ajuta pe amatori să-și îmbunătățească lucrările.
Cine a zis că tehnologia și estetica n-au nimic în comun?
Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea Cornell a făcut un pas mai departe în sistemul estetic computațional de ultimă generație, permițând inteligenței artificiale nu numai să determine cea mai plăcută imagine dintr-un anumit set de date, ci și să facă unele imagini noi, originale – și cel mai important, bune – pe cont propriu. Au numit-o AutoPhoto – studiul a fost prezentat toamna trecută la Conferința Internațională privind roboții și sistemele inteligente. Acest robo-fotograf constă din trei părți: algoritmul de evaluare a imaginii, care evaluează o imagine prezentată și emite un scor estetic; un robot cu roți Clearpath Jackal pe care este fixată camera; și algoritmul AutoPhoto în sine, care servește ca un fel de firmware, transpunând rezultatele procesului de gradare a imaginii în comenzi de drive pentru robotul fizic și automatizează eficient procesul optimizat de captare a imaginii.
Pentru algoritmul său de evaluare a imaginilor, echipa condusă de studentul Hadi AlZayer a folosit un model de estimare estetică, care a fost antrenat pe un set de date de peste un milion de fotografii clasificate pentru oameni. AutoPhoto în sine a fost antrenat, practic, pe zeci de imagini 3D ale scenelor camerei interioare, pentru a identifica unghiul compus optim, înainte ca echipa să-l atașeze la Jackal.
Când este lăsat liber într-o clădire din campus, așa cum poți vedea în videoclipul de mai jos, robotul începe cu o grămadă de fotografii proaste, dar pe măsură ce algoritmul AutoPhoto se orientează, selecția fotografiilor se îmbunătățește constant. În medie, a fost nevoie de aproximativ o duzină de iterații pentru a optimiza fiecare fotografie, iar întregul proces durează doar câteva minute.
Privind în perspectivă, AlZayer speră să adapteze sistemul AutoPhoto pentru utilizare în aer liber. „Simularea scenelor realiste de înaltă calitate în aer liber este foarte dificilă”, a spus AlZayer, „doar pentru că este mai greu să se realizeze reconstrucția unei scene controlate”.
Așa că, dacă vrei niște poze reușite pentru Airbnb-ul tău, roboțelul fotograf e ce trebuie.