16 sept. 2022 | 11:35

Fotografie “la microscop”: cine a câștigat Nikon Small World in Motion anul acesta

ACTUALITATE
Fotografie “la microscop”: cine a câștigat Nikon Small World in Motion anul acesta

Cea de-a 12-a competiție Nikon Small World in Motion a avut sute de înscrieri din toată lumea. O “soră” a Nikon Small World Photomicrography Competition, recompensează atât abilitățile, cât și excelența în video și fotografie la microscop.

Porțiunea video cuprinde orice film sau fotografie digitală time-lapse realizată prin microscop, deschizând noi idei pentru public și, bineînțeles, impresionând juriul. Participanții sunt evaluați în funcție de originalitate, abilități tehnice, conținut informațional și impact vizual.

Câștigătorul din acest an este Dr. Eduardo E. Zattara pentru incredibilul său interval de timp al celulelor creștilor neurale, care migrează într-un embrion de pește zebră, pe care îl puteți vedea mai jos. Evidențiind studiul dinamic al biologiei evoluției dezvoltării, progenitorii organelor senzoriale (colorate în verde) migrează de-a lungul liniei laterale a embrionului de pește-zebră. Celulele portocalii, melanocitele, se deplasează și ele, pentru a ajunge în pozițiile lor finale sub pielea peștelui zebra.

Cine a câștigat la concursul de fotografie “la microscop

„Această înregistrare a ieșit foarte curată și nu a necesitat aproape nicio post-procesare. Este o afișare uimitoare a dinamicii migrării celulelor crestei neurale”, a spus Zattara într-o declarație pentru IFLScience.

„Rezultatul a fost un videoclip care a fost atât informativ din punct de vedere biologic, cât și izbitor din punct de vedere vizual”.

Locul al doilea a fost acordat doctorului Christophe Letterier pentru videoclipul său time-lapse de 12 ore cu celule de maimuță. În video-ul de aici, puteți vedea membrana plasmatică etichetată în portocaliu și ADN-ul colorat în albastru. Provocarea aici pentru Letterier a fost să mențină celulele în viață pentru intervalul de timp al videoclipului, cu temperatură și umiditate controlate îndeaproape, precum și cu fototoxicitate minimă de la iluminarea laser.

Dr. Ahmet Karabulut a primit locul al treilea pentru surprinderea sa video (mai jos) cu neuronii anemonei de mare și celulele înțepătoare care arată procesele lor dinamice.

În total, cinci premii de top au fost acordate celor mai impresionante videoclipuri, iar altele au primit mențiuni de onoare și câte o sută de dolari fiecare. Vezi aici galeria completă a câștigătorilor premiilor.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele