21 oct. 2022 | 09:35

FOTO Ar putea fi prima poză cu un om care râde, o amerindiancă: care e povestea ei

ACTUALITATE
FOTO Ar putea fi prima poză cu un om care râde, o amerindiancă: care e povestea ei

Această fotografie rară din 1894 arată o tânără amerindiancă zâmbind fotografului.

În epoca fragedă a fotografiei, portretele oamenilor erau puține, dar aveau un lucru în comun: fețele serioase. În zilele noastre, te-ai aștepta să vezi o față lipsită de emoții în aceste fotografii de odinioară, motiv pentru care descoperirea recentă a unei imagini a unei tinere femei zâmbind, de acum aproape 130 de ani, este cu adevărat neobișnuită și cu totul fascinantă.

Sursa: Arhivele Antropologice Naționale, Institutul Smithsonian

Fotografia făcută în 1894, care prezintă o fată nativ americană, numită O-0-dee, din poporul Kiowa, a fost găsită la o licitație în 2019 și este acum protejată de Institutul Smithsonian. De la descoperirea sa în colecția George W. Brentz, zâmbetul strălucitor al lui O-o-dee a captivat oamenii din întreaga lume prin intermediul rețelelor sociale.

Tânăra amerindiancă zâmbește, lucru rar, în acea perioadă, în poze

Un utilizator de Reddit comentează: „Wow! Ce poate face un zâmbet. Dintr-o dată, se pare că această fotografie a fost făcută mult mai recent” Un altul spune: „Foarte tare poza. Cred că aceasta este prima poză veche pe care am văzut-o cu cineva zâmbind”.

Deci, de ce majoritatea fotografiilor din acea epocă prezintă oameni cu fața serioasă? Există multe teorii cu privire la motivul pentru care fețele oamenilor par aspre și serioase în aceste fotografii istorice. În timp ce timpii lungi de expunere pentru captarea fotografiilor istorice au făcut zâmbetul nepractic – imaginați-vă că țineți un zâmbet mai mult de treizeci de secunde – nu este singurul motiv pentru care străbunicii noștri și-au păstrat fețele neutre. La sfârșitul secolului al XIX-lea, artele fotografice s-au inspirat din pictura portretului, așa că atunci când oamenii s-au așezat pentru fotografii au emulat fețele hotărâte ale portretelor pe care le-au văzut.

Dar portretul lui O-o-dee diferă de această tradiție și ea arătă fotografului un zâmbet strălucitor. Rochia ei tradițională din piele de căprioară decorată cu os de elan îi onorează rădăcinile indigene și denotă măiestria tribului Kiowa. Zâmbetul ei este cu adevărat efervescent. Ceea ce face această fotografie și mai specială este că documentează o persoană dintr-un grup ale cărei povești s-au pierdut de mult în consemnarea istorică. Femeile indigene continuă să fie subreprezentate în narațiunea istorică și adesea au vocile înecate de cele ale comunităților mai puternice din jurul lor. Prin chipul zâmbitor al lui O-o-dee, putem vedea o perspectivă în viața unui grup de oameni cărora li s-au luat atât de multe și totuși au continuat să persevereze.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele