Fostul președinte prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, lovit de sancțiuni UE

Fostul președinte prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, lovit de sancțiuni UE

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, și fiului acestuia pentru presupusul rol pe care l-ar fi avut în amenințarea securității Ucrainei. Despre politician se știe că este un susținător al lui Vladimir Putin. De altfel, se zvonește că liderul de la Kremlin ar vrea să-l pună la putere după căderea guvernului Zelenski.

Viktor Ianukovici și fiul său, vizați de sancțiuni UE

Statele membre ale UE i-au sancționat pe fostul președintele ucrainean Viktor Ianukovici și pe fiul său, Oleksandr, sub acuzația de subminare a suveranității Ucrainei și pentru că au făcut afaceri cu grupuri separatiste care controlează regiunea Donbas.

Potrivit Consiliului European, cei doi Ianukovici au fost adăugați la lista celor penalizați de blocul comunitar „pentru rolul lor în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei, precum și a stabilității și securității statului”. Instituția UE cu sediul la Strasbourg a declarat că ia această măsură ca răspuns la „agresiunea militară continuă, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Nu este clar despre ce sancțiuni este vorba.

„Consiliul a decis să impună măsuri restrictive asupra a două persoane, ca răspuns la agresiunea militară nejustificată și neprovocată a Rusiei în curs împotriva Ucrainei. Consiliul l-a adăugat pe fostul președinte prorus al Ucrainei, Viktor Fedorovici Ianukovici, și fiul său, Oleksandr Viktorovici Ianukovici, pe lista persoanelor, entităților și organismelor care fac obiectul măsurilor restrictive stabilite în anexa la Decizia 2014/145/PESC pentru rolul lor în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei și stabilității și securității statului, precum și – în cazul lui Oleksandr Viktorovici Ianukovici – pentru efectuarea de tranzacții cu grupurile separatiste din regiunea Donbas din Ucraina. Actele juridice relevante au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE”, se arată pe site-ul CE.

Viktor Ianukovici a fost președintele Ucrainei în perioada 2010 – 2014, apoi o revoltă populară cauzată de îndepărtarea guvernului de Occident și apropierea de Moscova l-a exclus din fruntea țării. Moscova a răspuns la înfrângerea aliatului său prin confiscarea peninsulei Crimeea și a regiunii estice Donbas.

Acuzații la adresa fostului președinte pro-Kremlin

UE crede că prorusul, în vârstă de 72 de ani, joacă în continuare un „rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei, precum și a stabilității și securității statului”. Documentul de sancționare a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și-l acuză pe Ianukovici că a complotat să revină la putere în Ucraina, dacă Vladimir Putin va reuși să-l răstoarne pe președintele Volodimir Zelenski. Fostul lider de la Kiev locuiește acum în Rusia și afirmă că este în continuare președintele legitim al Ucrainei.