Fostul cancelar german, vizită în Rusia. Totul după ce Gazprom a redus livrările de gaze către Germania. Urmează o întâlnire cu Putin?

Fostul cancelar german, vizită în Rusia. Totul după ce Gazprom a redus livrările de gaze către Germania. Urmează o întâlnire cu Putin?

Kremlinul a declarat marți că fostul cancelar german Gerhard Schroeder se află la Moscova și nu a exclus un posibil contact cu acesta.

Fostul cancelar german, în Rusia

„Din câte știm, el se află la Moscova”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Kremlinul are cunoștință de rapoartele potrivit cărora Schroeder a călătorit marți la Moscova.

„Nu există o întâlnire ca atare, dar nu excludem un posibil contact”, a adăugat Peskov.

Radiodifuzorul german RTL a relatat, luni târziu, că Schroeder se află la Moscova, postând o fotografie a acestuia pe site-ul său. Întrebat de RTL dacă se va întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, Schroeder a fost citat spunând: „Sunt în vacanță aici pentru câteva zile. Moscova este un oraș frumos”.

Biroul lui Schroeder din Germania nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la motivul pentru care Schroeder a călătorit la Moscova.

Rusia reduce livrările de gaze spre Germania

Gazprom a anunțat luni că va reduce furnizarea de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate începând de miercuri, din cauza unei turbine despre care a spus că trebuie oprită. Germania a respins această explicație.

Schroeder a fost o figură cheie în legăturile energetice dintre cele două țări, fiind cancelar al Germaniei între 1998 și 2005, înainte de a ocupa o poziție controversată în consiliul de supraveghere al companiei petroliere controlate de statul rus Rosneft.

Potrivit profilului său de pe LinkedIn, el este în continuare președinte al comitetului acționarilor de la Nord Stream AG, operatorul gazoductului deținut majoritar de Gazprom.

El a fost nominalizat pentru un post în consiliul de administrație al Gazprom cu doar trei săptămâni înainte ca Moscova să trimită trupe în Ucraina, la 24 februarie, în ceea ce numește o „operațiune militară specială”.

Consternate de refuzul fostului cancelar de a se distanța de Putin – inclusiv de o întâlnire față în față la Moscova în martie – principalele partide politice germane au convenit în mai să îi retragă dreptul la un birou finanțat din fonduri publice, închizând operațiunea finanțată de contribuabili și realocând personalul.