04 mart. 2022 | 10:40

Fost ministru britanic, despre Vladimir Putin: „Omul care a unit Europa”

ULTIMA ORĂ
Fost ministru britanic, despre Vladimir Putin: „Omul care a unit Europa”

Denis MacShane, fost ministru britanic pentru afaceri europene (2002-2005), consideră că președintele rus, prin invadarea Ucrainei, a „trezit” UE, în special prin faptul că a făcut un salt de neconceput în domeniul apărării. Fostul politician a vorbit, în cadrul unui editorial, despre felul în care președintele rus a reușit să unească discursul oficialilor europeni și a grăbit deciziile care, până acum, erau amânate și tergiversate de diverși lideri UE.

„Războiul este renumit de-a lungul istoriei ca fiind locul de naștere al revoluției. Dar nimeni nu și-ar fi putut imagina acum o săptămână, când Vladimir Putin și-a lansat invazia asupra unei democrații europene, Ucraina, că în doar câteva zile va avea loc o schimbare revoluționară nemaiîntâlnită în Europa postbelică. Pe scurt, Putin a unit Europa așa cum nu a mai făcut-o niciodată.

Cum a întors brusc Putin lumea cu susul în jos

Asistăm la emergența Uniunii Europene (UE) ca putere militară. Vedem că Finlanda și Suedia se gândesc să adere la NATO. Vedem că Germania [sub conducerea noului cancelar social-democrat Olaf Scholz] își mărește cheltuielile pentru apărare cu 100 de miliarde de euro, cu sprijinul Verzilor și al liberalilor. 

Am văzut cum Ungaria, care a fost mult timp un stat marionetă a lui Putin în UE, s-a despărțit de stăpânul său și a votat alături de celelalte democrații europene. Din Irlanda până în Polonia, Europa își deschide brațele pentru refugiații din Ucraina, după ani de zile în care Europa și-a închis sau a încercat să-și închidă porțile pentru străini.

Este greu de știut unde se va ajunge, pe măsură ce această revoluție copernicană a ceea ce este Europa, ceea ce poate și ar trebui să facă, se înrădăcinează. Odată criza încheiată, Bruxelles-ul ar trebui să-i ridice o statuie lui Vladimir Putin ca fiind cel care a trezit Europa dintr-un somn lung, deoarece liderii săi au decis să-și asume responsabilități pe care le evitaseră mult timp.

De departe cea mai importantă decizie este aceea că Europa a decis să devină o putere militară. Comisia Europeană va cumpăra și va trimite arme în Ucraina. Și toată lumea este de acord – partidele tradiționale de dreapta, de stânga, Verzii și liberalii. Principalele excepții sunt extrema dreaptă, precum Eric Zemmour sau demagogul de stânga în vârstă, Jean-Luc Mélenchon.

Europa a decis să își folosească sistemul financiar pentru a împinge elitele rusești să îi spună lui Putin să se oprească. La fel ca Eisenhower (președintele SUA) în 1956, în timpul crizei Suezului, care a înghețat fluxul vital de dolari către Marea Britanie care invada Egiptul, contrar dreptului internațional, UE a împiedicat accesul marilor bănci rusești la sistemul bancar global Swift.

Swift și Rusia

Elita britanică a reacționat prin demiterea, în 1957, premierului Anthony Eden, căruia Eisenhower i-a pus întrebarea: „Ești nebun?”. La fel cum veteranii care îl urmăresc pe Putin se întreabă dacă delirantul lider rus este complet stabil. 

Speranța este că oligarhii ruși și siloviki, rețeaua de foști agenți KGB care l-au instalat pe Putin la putere în 1999 pentru a se asigura că vor controla bogăția rusă, se vor întoarce împotriva lui pe măsură ce UE și SUA vor întrerupe fluxul de fonduri.

Tandemul Macron-Scholz

Într-o scurtă sesiune, parlamentul german a decis să crească cheltuielile pentru apărare la peste 2% din PIB, dincolo de obiectivul stabilit de NATO pentru membrii săi. Două procente din PIB-ul german valorează 66 de miliarde de euro – iar cheltuielile germane pentru apărare vor fi cu 26% mai mari decât cele din Marea Britanie.

Germania va construi o nouă generație de avioane de război și tancuri împreună cu Franța. Acest lucru rezonează cu conceptul președintelui francez Emmanuel Macron de „autonomie strategică” europeană. 

Apariția unei industrii de apărare europene integrate care construiește avioane, elicoptere, nave de război, tancuri, rachete și chiar tunuri comune va marginaliza industria de apărare britanică, care va trebui fie să se alăture, așa cum a făcut atunci când s-a alăturat consorțiului Airbus, fie să se retragă și să devină dependentă în totalitate de SUA.

Olaf Scholz, cu un discurs scurt, dar decisiv, se plasează în fruntea liderilor mondiali europeni și democratici. Presupunând, așa cum este probabil, că Emmanuel Macron va câștiga un al doilea mandat de cinci ani în aprilie, tandemul Macron-Scholz va fi liderul dominant al unei Uniuni Europene care nu s-a bucurat de o conducere eficientă în acest secol.

Josep Borrell, șeful spaniol-catalan al politicii externe a UE, a fost eficient la televizor, în mai multe limbi, explicând cum se confruntă Europa cu Putin.

Chiar și Elveția neutră, cu tradiția sa îndelungată de a găzdui banii oligarhilor lumii, s-a aliniat la UE pentru a perturba finanțele lui Putin folosite pentru a plăti invazia și războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Președintele polonez a cerut accelerarea procesului de aderare a Ucrainei la UE. Aceasta ar fi o provocare mult mai mare pentru Putin – să aibă o democrație la granițele sale bazată pe valorile europene – decât aderarea Ucrainei la NATO. Va fi nevoie de o reformă radicală pentru a susține apelul președintelui Zelensky pentru „de-oligarhizarea” Ucrainei.

Volodimir Zelenski, fostul comediant care dă o lecție de curaj

Europa și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești, ceea ce va bloca la sol avioanele private care îi transportă pe oligarhii lui Putin, în special la casele lor de lux din Monaco sau Londra. 

Fiecare mișcare nu este doar un atac nemilitar eficient împotriva lui Putin, ci și o expresie remarcabilă a unei politici europene unite”, își încheie politicianul editorialul pentru publicația franceză NouvelObs.