Comisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE

Comisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE

Invazia rusă a Ucrainei şi explozia preţurilor la energie şi materii prime au determinat revizuirea prognozelor de creştere pentru Uniunea Europeană şi zona euro, atât în 2022, cât şi în 2023, în timp ce inflaţia este prognozată să ajungă la valori record, a transmis, luni, Comisia Europeană în noile sale previziuni.

Anunț major de la Comisia Europeană

Astfel, estimările economice de primăvară, publicate de Executivul comunitar, arată o creşterea reală a PIB-ului de 2,7% în acest an, atât în blocul comunitar, cât şi în zona euro, semnificativ mai puţin faţă de avansul de 4% prognozat în luna februarie, înainte de debutul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Prognozele de creştere pentru 2023 au fost şi ele revizuite în jos, până la 2,3% atât în UE, cât şi în zona euro, de la 2,8% (2,7% pentru zona euro) în februarie.

Vine nota de plată pentru războiul din Ucraina

De precizat că este prima estimare comprehensivă a costurilor economice ale conflictului din Ucraina, pentru cele 19 ţări din zona euro şi cele 27 de state ale Uniunii Europene.

„Înainte de izbucnirea războiului, prognoza pentru economia UE era de expansiune prelungită şi robustă. Însă, invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi provocări, tocmai când Uniunea Europeană îşi revenea de pe urma impactului economic al pandemiei”, a declarat Comisia Europeană.

„Exercitând noi presiuni în sus asupra preţurilor materiilor prime, creând noi perturbări asupra lanţurilor de aprovizionare şi majorând incertitudinea, războiul a exacerbat obstacolele pre-existente la adresa creşterii, care anterior erau aşteptate să se reducă”, a mai spus Executivul comunitar.

Ce se întâmplă cu inflația

Cât despre inflaţie, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină la 2%, noile prognoze ale Comisiei Europene arată că rata ar urma să crească de la 2,9% în 2021, până la 6,8% în 2022, urmând a reveni la 3,2% în 2023, la nivelul UE.

O creştere comparabilă se întrevede în zona euro, unde inflaţia ar urma să ajungă la 6,1% anul acesta, apoi să revină la 2,7% (2023). Comparativ, înainte de agresiunea rusă, Executivul comunitar prognoza că preţurile din zona euro vor creşte cu 3,5% în 2022 şi cu 1,7% în 2023, iar în Uniunea Europeană vor avansa cu 3,9% (2022) şi 1,9% (2023).

Previziuni publicate de Bruxelles

În fiecare an, Bruxelles publică două seturi de previziuni detaliate (primăvara şi toamna) şi două pachete de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Prognozele intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi inflaţiei tuturor statelor membre UE pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru blocul comunitar şi zona euro. Următoarele previziuni vor fi cele economice din vara anului în curs, programate a fi publicate în iulie 2022.