26 sept. 2022 | 10:32

Financial Times: Țările își fac planuri de urgență, în cazul unui atac nuclear al lui Putin. Ce spun oficiali ai NATO, sub anonimat

ULTIMA ORĂ
Financial Times: Țările își fac planuri de urgență, în cazul unui atac nuclear al lui Putin. Ce spun oficiali ai NATO, sub anonimat

Capitalele occidentale elaborează planuri de urgență în cazul în care Vladimir Putin ar face pași în direcția punerii în aplicare a amenințărilor sale cu atacuri nucleare împotriva Ucrainei și trimit avertismente private Kremlinului cu privire la posibilele consecințe, potrivit unor oficiali occidentali.

Amenințările lui Putin către Occident fac valuri

Avertismentele nucleare ale președintelui rus sunt „o chestiune pe care trebuie să o luăm extrem de în serios”, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru CBS.

„Am comunicat direct, în privat, la niveluri foarte înalte, Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia, că Statele Unite și aliații noștri vor răspunde decisiv și am fost clari și specifici în legătură cu ceea ce va implica acest lucru”, a spus el.

Deși consideră că este puțin probabil ca amenințările lui Putin să se materializeze și nu semnalează o schimbare formală în strategia nucleară a Kremlinului, aliații Kievului sporesc vigilența și descurajarea nucleară, potrivit a cinci oficiali occidentali care au vorbit sub protecția anonimatului din cauza caracterului sensibil al subiectului.

„Dacă el crede că amenințarea va intimida Ucraina să capituleze sau să renunțe la 20% din teritoriul său, sau să ne intimideze pe noi ceilalți să nu mai ajutăm Ucraina, s-a întâmplat contrariul”, a declarat un înalt oficial american.

Ce spun oficialii

Alți doi oficiali occidentali au declarat că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar fi puțin probabil să declanșeze o ripostă în natură, dar ar declanșa în schimb răspunsuri militare convenționale din partea statelor occidentale pentru a pedepsi Rusia. Unul dintre ei a spus: „Există o mulțime de linii roșii și probabil că acestea nu sunt în locul în care Putin spune că sunt”.

Evaluarea Occidentului este că avertismentele lui Putin că „nu joacă la cacealma” cu privire la lansarea unor atacuri nucleare asupra Ucrainei sunt menite să recupereze impulsul după eșecurile rusești pe câmpul de luptă.

Aceste amenințări vin în timp ce Moscova se pregătește să anexeze teritoriile ocupate din estul și sudul Ucrainei, în urma unor referendumuri organizate în grabă de proxeneții Kremlinului.

Planul lui Putin pare să încadreze războiul ca un conflict defensiv după ce a revendicat aceste regiuni ca făcând parte din Rusia, spun oficialii și analiștii. Președintele rus a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear” și a afirmat, fără dovezi, că Ucraina dezvoltă arme de distrugere în masă pentru a amenința Moscova.

Conform doctrinei nucleare a Rusiei, acest lucru ar putea justifica utilizarea armelor nucleare pentru a proteja integritatea teritorială a țării.

„Avem propriul nostru potențial militar. Dacă cineva crede că nu îl vom folosi dacă există o amenințare serioasă, atunci se înșeală”, a declarat Dmitri Novikov, vicepreședintele comisiei pentru afaceri externe din Duma, camera inferioară a parlamentului rus. „Și dacă sunteți gata să folosiți acest tip de arme, nu le vom lăsa pe ale noastre să ruginească.”

Cum ar putea începe un „atac nuclear”

În cazul în care Putin recurge la arme nucleare, cel mai probabil scenariu ar putea fi acela de a testa sau de a folosi o armă nucleară tactică – un dispozitiv mai mic, mai bine țintit, conceput pentru a fi folosit pe un câmp de luptă – pentru a descuraja Occidentul să sprijine Ucraina, au declarat oficiali și analiști.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că, dacă Putin folosește arme nucleare, răspunsul Washingtonului ar fi „consecvent … în funcție de amploarea a ceea ce face va determina ce răspuns va avea loc”.

Trei dintre cei cinci oficiali au declarat că statele membre NATO au transmis acest mesaj Moscovei și în privat, subliniind amploarea răspunsului pe care l-ar declanșa orice utilizare a armelor nucleare. Aceștia au sugerat că această amenințare de represalii va continua să fie cel mai bun factor de descurajare.

„Am transmis mesaje private similare, chiar mai precise cu privire la impactul pe care l-ar avea în ceea ce privește statutul de stat-paria al Rusiei și răspunsul nostru”, a declarat înaltul oficial american, conform Financial Times.

SUA, mesaje directe către Rusia

SUA au discutat, de asemenea, cu ucrainenii despre scenarii privind o posibilă utilizare nucleară și au parcurs „protecția și siguranța”, a adăugat oficialul.

Logistica desfășurării armelor nucleare este complexă, necesită mult timp și ar fi ușor de detectat de sateliții occidentali de informații. Aceasta înseamnă că Putin poate intensifica amenințarea nucleară prin mai mulți pași înainte de a ajunge la punctul de a folosi efectiv armele. De asemenea, ar permite Occidentului să își ajusteze gradul de pregătire.

„Armele nucleare rusești sunt pregătite în adăposturi întărite în întreaga țară… . Procesul de trecere la pregătire, de împerechere a focoaselor cu platformele de lansare, ar genera o mare cantitate de fenomene observabile pentru serviciile de informații americane”, a declarat Simon Miles, profesor asistent la Școala Sanford de Politică Publică a Universității Duke din Duke.