14 mart. 2022 | 11:02

Femeia însărcinată, cărată pe targă după bombardamentul de la maternitatea din Mariupol, a murit

ULTIMA ORĂ
Femeia însărcinată, cărată pe targă după bombardamentul de la maternitatea din Mariupol, a murit

O femeie însărcinată care a fost fotografiată fiind evacuată dintr-o maternitate bombardată din orașul ucrainean Mariupol a murit împreună cu copilul ei. Ea a fost transportată de urgență la un alt spital în urma atacului rusesc de săptămâna trecută, a informat agenția de știri AP.

Femeia însărcinată, cărată pe targă după bombardamentul de la Mariupol, a murit

În timp ce medicii încercau să o salveze, și realizând că își pierde copilul, se spune că ea a strigat: „Omoară-mă acum!” Şoldul i-a fost zdrobit, iar pelvisul i s-a detaşat, a descoperit chirurgul Timur Marin, conform news.sky.com.

Copilul a fost născut prin cezariană, dar nu a prezentat „semne de viață”, a adăugat chirurgul. „Concentrându-ne pe femeie, mai mult de 30 de minute de resuscitare a mamei nu au dat rezultate. Amândoi au murit”, a spus chirurgul.

Medicii nu au avut timp să-i afle numele înainte ca soțul și tatăl ei să vină să-i ia trupul. Au fost mulțumiți că ea nu va fi plasată într-una dintre gropile comune săpate în oraș, au spus ei.

Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, întrebat pe Sky News dacă bombardamentul spitalului a fost o crimă de război, a spus:

„Da, cred că este. Este o atrocitate îngrozitoare; este o crimă de război pentru că, conform dreptului internațional, nu poți ataca instituțiile de sănătate, spitalele.

Cea mai recentă informație pe care o am de la Organizația Mondială a Sănătății este că acum au dovezi documentate ale a cel puțin 31 de astfel de atacuri asupra unităților de sănătate, spitale – inclusiv bombardarea, în urmă cu câteva zile, și a unui spital de cancer. Acestea sunt crime de război”, a spus Sajid Javid.

În urma bombardamentului de la Mariupol, Rusia a negat că a lansat lovituri asupra unui spital din orașul-port. Ambasadorul său la ONU și ambasadorul său la Londra, au spus că imaginile atrocității sunt „știri false”. Moscova a susținut că întreaga clădire a fost preluată de extremiștii ucraineni și că înăuntru nu a fost lăsat niciun pacient sau doctor.

„Toate mamele au trăit atât de multe”

Dar Javid a spus că „singura știre falsă este tot ceea ce auzim de la Rusia”, adăugând că o posibilă urmărire penală a președintelui rus Vladimir Putin este deja luată în considerare.

„Astăzi, secretarul justiției, Dominic Raab, va fi la Haga. Se va întâlni acolo cu procurorul-șef și cu alții pentru a oferi ajutorul Marii Britanii pentru a strânge dovezi, dar și cu o viitoare urmărire penală a președintelui Putin și a echipei sale”, a spus acesta.

O altă femeie care se afla la acel moment în spitalul din Mariupol, bloggerița de frumusețe Mariana Vishegirskaya, a declarat că „ochelarii, ramele, ferestrele și pereții s-au destrămat” când a început atacul.

„Nu știm cum s-a întâmplat. Eram în secțiile noastre și unii au avut timp să se acopere, alții nu”, a adăugat ea.

Vishegirskaya a născut o fetiță sănătoasă, Veronika, a doua zi. Sălile de operație sunt alimentate de generatoare de urgență, într-un oraș care a rămas fără apă, căldură și alimente de mai bine de o săptămână.

Asistenta Olga Vereshagina a spus că una dintre mamele tulburate și-a pierdut câteva degete de la picioare în timpul bombardamentului. „Toate mamele care au dat naștere au trăit atât de multe”, a spus ea.