Regizori ca Martin Scorsese ne-au arătat o parte din mafia americană, în filmele lor. Gangsteri, crime, trafic de persoane, trafic de droguri și chiar de alcool, în perioada marii prohibiții americane.
Filme pe care le-am urmărit cu mare interes, iar ecranul dintre noi, spectatorii, și acțiune ne-a făcut să ne simțim în siguranță, departe de lumea periculoasă a mafiei.
În plus, ce treabă avem noi, românii, cu mafia din SUA, ai putea să te întrebi? Ei, bine, au existat anumiți români care, într-adevăr, au experimentat această realitate de la mică distanță, așa cum vei vedea în cele ce urmează.
Poate îți amintești că, în luna august, îți povesteam despre Ieronim Budac, românul care a făcut un mare salt în carieră, la un moment dat, fiind șoferul lui Al Capone, ca mai apoi să devină primar într-o localitate din România, imediat ce s-a întors pe meleagurile natale.
Povestea de astăzi seamănă, într-o oarecare măsură, cu cea dintâi, însă are parte de un final diferit, neașteptat chiar – atât pentru John Dillinger, cât și pentru cei din imediata sa aproapiere.
Numele eroinei este Ana Cumpănaș, o româncă ce obișnuia să-și câștige „pâinea” în Statele Unite ale Americii din practicarea prostituției.
Cunoscută și sub numele de Anna Sage, Ana Cumpănaș a ajuns în America în anul 1909, după căsătoria cu Michael Chiolak. În ciuda faptului că cei doi s-au despărțit în cele din urmă, căsătoria lor nu a fost un eșec total, Ana dând naștere unui băiat în 1911.
Imediat după despărțirea de Michael, ea își începea cariera în lumea prostituției, mai târziu devenind chiar proprietara unul „lanț” de bordeluri în orașele Gary și Chicago.
Ulterior, s-a recasătorit cu avocatul Alexandru Suciu și a revenit, însă pentru scurt timp, în România, pentru a-și revedea mama.
Între timp, începuse să i cam „ducă buhul” prin America, așa că autoritățile o catalogau drept o „femeie ușoară”, drept pentru care începeau procedurile de deportare.
Întrucât „lațul se cam strângea”, Ana Cumpănaș s-a văzut în postura de a fi nevoită să apeleze la un as pe care îl avea în mânecă.
În 1934, celebrul gangster american, John Dillinger, începuse să-i frecventeze unul dintre bordeluri, dată fiind prietenia dintre Ana și iubita lui de atunci, Polly Hamilton. Imediat ce a aflat cine este acesta, a luat decizia de a-l denunța la poliție, în speranța că autoritățile vor aprecia gestul ei „cetățenesc” și îi vor acorda clemență, în ceea ce privește procedura de deportare a acesteia din Statele Unite ale Americii.
Așadar, conform planului, l-a ademenit pe Dillinger în fața teatrului Biograph, din Chicago. În paralel, anunțase deja autoritățile. Ea le-a spus oamenilor legii că va purta o rochie roșie, articol vestimentar ce îi va da, mai târziu, numele de „Femeia în Roșu”.
Gangsterul a fost împușcat pe loc, în 1934, iar Ana a primit, din partea statului american, o recompensă de 5.000 de dolari (n.r. dolarii erau mult mai valoroși atunci decât acum). Ulterior, a fost mutată în Detroit, ca mai apoi să ajungă în California.
Totuși, faptul că l-a denunțat la FBI pe John Dillinger nu a ajutat-o cu deportarea, în 1936 femeia fiind trimisă înapoi în România, în ciuda faptului că numele ei a devenit un adevărat simbol pentru americani, iar rochia roșie avea să fie definitorie imaginii ei, pentru vecie.
În 1937, ajunsă în România, Ana Cumpănaș avea să se îmbolnăvească și să moară.
Povestea lui John Dillinger va fi, mai târziu, exploatată la maxim de Hollywood. În cele ce urmează, poți vedea câteva imagini din filmul Public Enemies, din 2009, cu Johnny Depp în rolul gangsterului.