Fascinantele legende ale Peșterii Dâmbovicioara: pustnicii și haiducii și-au făcut-o casă
Faptul că avem o țară frumoasă, asta știm deja cu toții. Ceea ce nu știm, însă, care este numărul exact al locurilor minunate care merită vizitate. Unul dintre acestea este Peștera Dâmbovicioara, învăluită în secrete și legende.
Dincolo de legende și povești, peștera este de o frumusețe rară și merită ca măcar o singură dată în viața ta să-i faci o vizită, pentru a simți pe pielea ta modul în care natura reușește să ne răsfețe.
Poveștile locului: Peștera Dâmbovicioara, gazda haiducilor
Cum vremea nu ne mai ajută prea mult să mergem la mare, este vremea să ne reorientăm spre alte meleaguri. Muntele este mereu primitor, indiferent de anotimp, iar localitatea Dâmbovicioara, situată în județul Argeș, cum mergi dinspre Brașov, ar putea să fie exact ce îți trebuie weekendul acesta.
Peștera Dâmbovicioara s-a format datorită acțiunii pârâului cu același nume în rocile Pietrei Craiului. În ciuda acestui fapt, astăzi nicio apă nu mai trece pe aici, părâul schimbându-și cursul.
Aici, în peștera de patru metri lățime și 250 de metri lungime poți găsi picturi rupestre, dar și povești menite să îți trezească curiozitatea.
Potrivit ghidului, demult, tare demult, în peșteră ar fi trăit un pustnic pe nume Pavel care credea, cu toată ardoarea, că nenumăratele coloane de balzalt sunt sfinte. El se ruga la acestea și spunea că sunt altarul lui. Tot aici, în peșteră, Pavel își făcuse chiar și un cuptor unde își cocea mâncarea, inclusiv covrigi.
O altă legendă spune că această peșteră servea, pe vremuri, drept refugiu pentru haiducii locului, cei care încercau să se ascundă de „autorități”.
Trebuie știut că legendele nu sunt singurul motiv pentru care zona merită vizitată. Peisajul ce se revarsă de jur împrejur este unul desprins, parcă, dintr-un basm.
Tot în aceste locuri minunate se află Cheile Dâmbovicioarei, o secțiune de natură aproape neatinsă de om ce se întinde pe aproximativ doi kilometri. La fel ca peștera, și aceste chei ar fi fost sculptate tot de apele ce străbăteau odinioară zona.
Foto antet: plimbaursul.ro