Facturile vor crește chiar și de 18 ori: peste un milion de români vor fi șocați când vor vedea cât au de plată

Facturile vor crește chiar și de 18 ori: peste un milion de români vor fi șocați când vor vedea cât au de plată

Criza energetică din iarnă ar putea fi mai gravă decât ne imaginăm în acest moment. Experții trag un puternic semnal de alarmă, iar cele spuse de ei sunt de natură să ne îngrijoreze profund.

Concret, există riscul ca aproximativ un milion de consumatori sa primească facturi exorbitante în perioada următoare.

Unele facturi la energie se pot scumpi chiar și de 18 ori, ne avertizează specialiștii! Conform propunerilor liberalilor, pentru calculul facturii din septembrie anul acesta, ar trebui să se țină cont de media consumului din aceeași lună a anilor 2021, 2020 și 2019.

Dacă ai consum mare de energie, nu înseamnă că ești și bogat și capabil să plătești sume uriașe

Doar că această schimbare a modalității de calcul este cât se poate de toxică, spun specialiștii în domeniu. Tot ei le transmit politicienilor că oamenii care consumă multă energie, peste plafonul admis de legislație, nu înseamnă că sunt neapărat și bogați și capabili să plătească facturi de mii de lei.

Consumul mare nu înseamnă că ești din start bogat, dacă trebuie să-ți încălzești casa, să-ți prepari apa caldă, dacă ai un hidrofor la țară, dacă ai niște mașinării care prelucrează diversele produse pentru a putea să ții o gospodărie înseamnă un consum mai mari de 300 kwh și asta nu înseamnă neapărat că ești și bogat – este o greșeală făcută prin folosofia de aplicare a acestei legi.

Probabil că 1 milion de consumatori nu vor beneficia de nicio prevedere, deși nu sunt bogați, foarte mulți au ghinionul că sunt în zone fără alte forme de energie – cum ar fi gazul natural sau în blocuri fără energie termică și sunt puși de a se încălzi pe bază de electricitate”, explică Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă.

Zilele acestea, ministrul Virgil Popescu a vorbit, la rândul său, despre facturile foarte mari pe care le primesc unii consumatori. Oficialul declară că a văzut facturile mari și a cerut ANPC și ANRE, instituții conduse de PSD, să intervină.

„Cred că ori sunt greșite, ANRE-ul e cel care verifică piața. N-am văzut decât câteva facturi prezentate de dumneavoastră. La persoane fizice inclusiv ANPC să intre peste furnizorii respectivi și să verifice”, a declarat ministrul.