24 nov. 2022 | 20:45

Facturi aproape gratis pentru români, în iarnă? Au modificat iar Legea în Energie, că așa au vrut parlamentarii, dar e de bine

ACTUALITATE
Facturi aproape gratis pentru români, în iarnă? Au modificat iar Legea în Energie, că așa au vrut parlamentarii, dar e de bine

Credeai că intrăm în decembrie fără să avem și alte modificări în legislația internă referitoare la piața de energie? Dacă da, te-ai înșelat. Legea din Energie, cea asupra căruia convenise Guvernul, se schimbă din nou, la inițiativa Parlamentului de data aceasta.

Aleșii neamului au considerat că documentele primite de la Guvernul condus de Nicolae Ciucă trebuie să fie îmbunătățite, motiv pentru care românii au parte de noi schimbări în plan energetic, deși iarna calendaristică e la doar câteva zile distanță și am avea nevoie, mai mult ca oricând de predictibilitate.

Potrivit proiectului de lege pentru aprobarea ordonanței pe energie (OUG 119/2022), ce a primit miercuri votul decisiv în Parlament, apar schimbări importante, dar de bun augur pentru consumatorii de energie din toată țara.

Legea s-a schimbat în favoarea românilor de rând

De exemplu, vor fi mai mulți beneficiari ai schemei de plafonare, reiese din document.

Concret, „prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către:

-clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
-clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere (plafonarea se aplică din luna următoare depunerii documentelor);
-clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;
-clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere”, conform explicațiilor avocatnet.ro.

În expunerea de motive, legiuitorii vorbesc despre faptul că asistăm, încă din vară, la o creștere galopantă a prețurilor pe piața de energie, atât la nivel național, cât și pe plan extern.

Conform textului de lege, prețurile la energia electrică au crescut de două sau de trei ori peste nivelurile istorice, iar acest lucru a generat perturbări sociale și economice durabile.