Facebook și Instagram, în Rusia: ce a decis instanța
Facebook și Instagram sunt interzise în Rusia, în urma deciziei unui tribunal din țară. Tribunalul respectiv a ajuns la concluzia că grupul Meta Platforms Inc este ”extremist”.
Această măsură vine după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a cerut luni interzicerea „imediată” a rețelelor sociale americane Facebook și Instagram, în prima zi a procesului. Conform Reuters, care citează agenția rusă TASS, rețeaua Instagram a fost blocată după ce Meta a afirmat că le va permite utilizatorilor de social media din Ucraina să posteze mesaje care fac apel la violență împotriva președintelui rus Vladimir Putin și trupelor ruse trimise în Ucraina pe 24 februarie.
„Activitățile Meta sunt îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate. Cerem interzicerea sa și obligația de a aplica această măsură imediat”, a declarat la audiere un purtător de cuvânt al FSB, Igor Kovalevski.
Facebook și Instagram, „semne evidente de activitate extremistă”
Meta a fost acuzată de procurori de „semne evidente de activitate extremistă”. El a cerut totuși exceptarea de la interdicție a aplicației de mesagerie WhatsApp, care aparține de asemenea Meta. Potrivit agenției TASS, un reprezentant al companiei a declarat luni la tribunal că Meta și-a modificat între timp regulamentul pentru a interzice „rusofobia și apelurile la violență”.
Organismul rus de reglementare în domeniu a acuzat compania Facebook că cenzurează mass-media rusă şi că încalcă drepturile cetăţenilor ruşi, conform Reuters.
Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, acuză rețeaua de socializare că a restrâns pe platforma sa accesul la conturile oficiale ale agenţiei publice de ştiri Ria Novosti, ale mass-media online Lenta.ru şi Gazeta.ru, precum şi ale postului Zvezda, ce aparţine Ministerului rus al Apărării.
Ca referință, Instagram și Facebook, dar și Twitter au fost deja blocate în Rusia, unde sunt inaccesibile fără utilizarea unei rețele virtuale private (VPN).
De asemenea, Comisia Europeană a trimis, recent, către Google o solicitare de eliminare a rezultatelor mass-media de stat ruse pentru căutările efectuate în țări din UE. Mai exact, Google a publicat o scrisoare venită din partea UE, într-o bază de date plină cu astfel de cereri guvernamentale. În ea, oficialii explică modul în care ordinul comisiei, de interzicere a RT (Russia Today) și Sputnik, în Uniunea Europeană, se aplică inclusiv motoarelor de căutare ale tuturor companiilor de profil.