04 apr. 2022 | 13:34

Facebook face ceva scandalos și ilegal: de ce sunt nervoși angajații

ACTUALITATE
Facebook face ceva scandalos și ilegal: de ce sunt nervoși angajații

Un document de instruire folosit de moderatorii de conținut ai Facebook ridică întrebări cu privire la faptul dacă rețeaua de socializare nu raportează imagini cu potențiale abuzuri sexuale asupra copiilor.

Conform The New York Times, moderatorii au contestat această practică pe care le-o impune Facebook, dar directorii companiei au apărat-o. Problema este modul în care moderatorii Facebook ar trebui să gestioneze imaginile în care vârsta subiectului nu este imediat evidentă. Această decizie poate avea implicații semnificative, deoarece imaginile suspectate de abuz asupra copiilor sunt raportate Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploați (NCMEC), care trimite imaginile către forțele de ordine. Imaginile care înfățișează adulți, pe de altă parte, pot fi eliminate de pe Facebook dacă încalcă regulile, dar nu sunt raportate autorităților externe.

Facebook face greșeli mari

Dar, după cum subliniază NYT, nu există o modalitate fiabilă de a determina vârsta pe baza unei fotografii. Moderatorii sunt instruiți să folosească o metodă veche de peste 50 de ani pentru a identifica „fazele progresive ale pubertății”, dar metodologia „nu a fost concepută pentru a determina vârsta cuiva”. Și, deoarece regulile Facebook îi instruiesc pe moderatori să presupună că fotografiile de care nu sunt siguri că sunt adulți, moderatorii bănuiesc că multe imagini cu copii ar putea scăpa.

Acest lucru se complică și mai mult cu faptul că moderatorii contractuali ai Facebook, care lucrează pentru firme externe și nu beneficiază de aceleași beneficii ca angajații cu normă întreagă, pot avea doar câteva secunde pentru a lua o decizie și pot fi sancționați pentru greșeli.

Facebook raportează spre NCMEC mai multe materiale de abuz sexual asupra copiilor decât orice altă companie. Companiile de tehnologie sunt obligate legal să raporteze materialul „aparent” de abuz sexual asupra copiilor, dar „aparent” nu este definit de lege. Legea privind comunicațiile stocate, o lege privind confidențialitatea, protejează companiile de răspundere  în fața legii, atunci când fac rapoarte, dar nu este clar dacă legea ar proteja compania Meta dacă ar raporta în mod eronat o imagine. Parlamentarii din Washington trebuie să stabilească un „standard clar și consistent” pe care să-l urmeze toată lumea.