08 aug. 2022 | 18:07

Fă cunoștință cu mașina care e mai valoroasă la mâna a doua, decât nouă: s-a întors lumea pe dos?

ACTUALITATE
Fă cunoștință cu mașina care e mai valoroasă la mâna a doua, decât nouă: s-a întors lumea pe dos?

Telsa lui Elon Musk reușește să ne surprindă din nou. Este producătorul unui model care a ajuns să fie mai scump folosit, decât nou, când e proaspăt scos pe ușa fabricii.

Este vorba despre Tesla Model 3. Din cauza problemelor de pe lanțurile de aprovizionare, a războiului din Ucraina, a crizei de semiconductori, livrările de mașini noi înregistrează, în general, întârzieri chiar și de câteva luni sau un an. În aceste condiții, piața de mașini rulate devine o opțiune din ce în ce mai la îndemână, atunci când nu vrei să aștepți pentru a primi mașina nouă.

Doar că acolo unde este cerere, există și creșteri de preț. La fel funcționează lucrurile pe piața second-hand. Odată cu invazia doritorilor de mașini uzate, prețurile au început să urce și ele simțitor. În cazul Tesla Model 3, o mașină rulată, scoasă la vânzare pe site-uri de profil, ajunge să coste mai mult decât dacă ai da comandă la producător.

Se întâmplă într-un context deosebit de avantajos pentru vânzător: când cererea este, după cum spuneam, foarte ridicată, iar pe lângă acest aspect, oferta este limitată. Practic, nu sunt prea multe modele la vânzare, iar cei ce le au și vor să le dea cer sume tot mai mari de bani, fiindcă știu faptul că piața are acum niște caracteristici care le permite să facă acest lucru.

Poți face o afacere din asta!

Conform estimărilor specialiștilor, se pare că situația nu va reveni la normalitate nici anul viitor. Cel puțin prima parte a lui 2023 va fi în continuare dominată de criza de semiconductori. Prin urmare, e de așteptat ca nici anul viitor să nu îți sosească prea repede mașina nouă, pe care o comanzi la producătorul auto.

Acestea fiind spuse, cei ce au mașini și sunt dispuși să le vândă, ar putea profita de această oportunitate de business. Șansele de a face un profit frumos cresc pe măsură ce vorbim despre modele tot mai rare și mai exclusiviste.