Extinderea zonei Schengen încinge spiritele în UE. Cine se mai opune aderării României și care sunt motivele
România, Bulgaria şi Croaţia încearcă să adere la spaţiul Schengen, dar numărul celor care se opun acestui demers este în creștere. După ce Austria și-a exprimat reticența în privința extinderii zonei fără frontiere, iată că și social-democrații suedezi nu aprobă integrarea celor trei state în Acord. Cu toate acestea, negociatorii şi analiştii de la Bucureşti rămân optimişti.
O nouă veste proastă pentru România privind aderarea la Schengen
Potrivit Visegrad 24, purtătorul de cuvânt al social-democraților suedezi, Ardalan Shekarabi, a declarat că Parlamentul de la Stockholm se va opune prin veto planului guvernului de a aproba aderarea Croației, României și Bulgariei la spațiul Schengen. Reprezentantul celui mai mare partid din țară a dă vina pe crima organizată și corupția din aceste trei state.
The Swedish Parliament will veto the government’s plan to approve Croatia, Romania & Bulgaria’s accession to the Schengen Agreement.
Ardalan Shekarabi, spokesperson of the country’s largest party, the Social Democrats, says they will vote no due to organized crime & corruption. pic.twitter.com/jdnNN5RtpA
— Visegrád 24 (@visegrad24) November 20, 2022
De ce opune Austria
Dacă până acum Olanda părea singura piedică în aderarea României la Schengen, în ultima perioadă au apărut reticențe și din interiorul altor țări, cum ar fi Suedia și Austria.
Cotidianul „Kurier” subliniază că Austria s-ar putea număra printre statele membre UE care se împotrivesc lărgirii spaţiului Schengen. Vineri, ministrul său de Interne, Gerhard Karner, a explicat că este un moment nepotrivit, opoziţie motivată de refugiaţii care vin spre Europa Centrală prin Balcani.
Reacții de la București
Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a catalogat afirmația ministrului austriac de Interne drept îngrijorătoare, mărturisind că a fost inițiat un dialog cu guvernul de la Viena.
„Eu cred că, la finalul zilei, Austria o să susțină România, pentru că avem o colaborare foarte bună pe mai multe paliere, inclusiv economic, și în acest context sper să nu se opună această țară. (…) Perspectiva Austriei a fost un pic diferită față de poziționarea ministrului de Interne, de aceea am în continuare speranța că acea exprimare, comunicarea făcută de ministrul de Interne, să nu se regăsească în poziția finală. Nu trebuie să o ignorăm și trebuie să acționăm ca atare pentru a-l convinge să sprijine România”, a spus Victor Negrescu pentru „Adevărul“.
Ce spune un membru PPE
Iar europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan (membru PPE, formaţiune europeană din care face parte şi Gerhard Karner) a afirmat, pentru aceeași sursă menționată anterior, că remarca oficialului austriac se referă la funcţionarea de până acum a spaţiului Schengen.
„Declarația nu face nicio referire la neîndeplinirea vreunei reguli de către România. Sper ca Austria să poată soluționa cât de curând îngrijorarea pe care o are cu privire la statele care deja sunt membre ale spațiului Schengen”, a subliniat Mureșan.
Olanda a fost prima națiune care și-a manifestat reticența față de aderarea României la Schengen. Ulterior, opoziția din Suedia a avut aceeași abordare, deși guvernul minoritar susține demersul țării noastre. Reprezentanţii ambelor state au indicat probleme cu migrația și statul de drept.